Vitamine inname mag ietsje omhoog

Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat het slikken van grote hoeveelheden vitamine C, vitamine E of seleen chronische ziekten zoals kanker en hart-en vaatziekten kunnen voorkomen....

De studie concentreert zich op zogeheten antioxidanten. Dat zijn stoffen die van nature optredende celschade in het lichaam, de zogeheten oxidatieve stress, compenseren of verminderen. Oxidatieve stress is een van de voorlopers van kanker en hart- en vaatziekten, onder meer bij het dichtslibben van de kransslagaders van het hart.

Antioxidanten zitten in het voedsel en, zo stellen de opstellers van het rapport, gemiddeld krijgt de Amerikaanse en Canadese bevolking via die weg voldoende van deze stoffen binnen. In onder meer citrusvruchten, aardappelen en broccoli zit vitamine C. Vitamine E zit in onder meer in plantaardige olieën, noten en zaden. Seleen komt uit visproducten, lever, vlees en granen.

De inname van de drie antioxidanten mag best een beetje omhoog, zo stelt de IOM-commissie. Voor vitamine C noemt het rapport nu een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 75 milligram voor vrouwen en 90 milligram voor mannen. In Nederland is de ADH (nog) 70 milligram, aldus het Voedingscentrum.

De maximum hoeveelheid vitamine C is volgens het Amerikaanse Institute of Medicine 2000 milligram; meer veroorzaakt diarree.

Het IOM noemt voor vitamine E een dagelijkse inname van 15 milligram (Voedingscentrum: 0,8 tot 1 milligram), met een maximum van 1000 milligram. De Amerikaanse commissie heeft het nu voor seleen over een aanbevolen hoeveelheid van 55 microgram per dag (Voedingscentrum: 50 tot 150 microgram per dag), terwijl dat niet meer mag zijn dan 400 microgram; meer veroorzaakt haaruitval.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden