Vis die geen vis is, maar beter voor het milieu en het smaakt net echt

Bij blind proeven zei iedereen 'dit is vis'

Naast de 'visproducten' van de Vegetarische Slager is er nu een plantaardige 'visburger' van Vivera.

Vegetarische vis? Wat zit daar dan in?

De 'burger' bestaat grotendeels uit gluten, eiwit uit Nederlandse tarwe. Tarwegluten wordt vaak gebruikt in vleesvervangers, omdat het vlees- of visstructuur heel goed kan imiteren. Daarnaast bevatten de burgers zonnebloemolie, verdikkingsmiddel (cellulose), tarwebloem, tarwe- en maïszetmeel, zout, lijnzaadolie, maltodextrine (maïssuiker), toegevoegde ijzer en vitamine B12 en wat specerijen. Voor de sappigheid en het mondgevoel zitten er ook aardappelvezels in.

Dat klinkt als knutsel-nepvis...

Vergis je niet, in een 'echte' visburger zitten naast fijngemaakte vis bijvoorbeeld ook paneermeel en tarwegluten, ei, suiker, zout, aardappelzetmeel, rijsmiddelen, voedingszuur en verdikkingsmiddelen.

Prijs: 2 Vivera-visburgers à 100 g ca. euro 2,75
Oordeel: 4 sterren
Verkrijgbaar: supermarkt

Maar hoe kan dat naar vis smaken en ruiken?

Daar zorgt het 'natuurlijk aroma' voor, in combinatie met de lijnzaadolie.

Maar komt zo'n aroma dan niet van vis?

Nee. Natuurlijke aroma's hoeven helemaal niet van het product te komen waarnaar ze smaken. Dat was wel zo geweest, als er 'natuurlijk visaroma' op had gestaan. Natuurlijk aroma hoeft alleen afkomstig te zijn uit een 'natuurlijke bron' en gemaakt te zijn via een 'natuurlijk proces': meestal is het aroma 'uitgepoept' door speciale bacteriën of gistcellen.

Is dit net zo gezond als een echte visburger?

De voedingswaarde (eiwit, vet, ijzer, vitamine B12) is vrijwel gelijk aan die van een 'echte' visburger. B12 is belangrijk, omdat dit normaal gesproken alleen in dierlijke voedingsmiddelen zit. In de vega-visburger zitten trouwens ook omega-3 vetzuren. Er is lijnzaadolie toegevoegd de beste plantaardige bron van het omega-3 vetzuur ALA. Dat is een ander vetzuur dan de EPA en DHA-omega-3-vetzuren in vis, maar ons lichaam maakt zelf EPA en DHA aan uit ALA, al is die omzetting niet heel efficiënt.

Is een vega-visburger nou beter voor het milieu dan een echte visburger?

Beslist. Om te kunnen groeien hebben vissen eiwitten nodig: andere vissen en zeedieren (wilde vis), soja en vismeel (kweekvis). In een vegaburger zitten alleen plantaardige eiwitten die we rechtstreeks consumeren.

Echte vis, maar minder goed voor het milieu. Foto anp

Zijn ze eigenlijk lekker?

Verbazend lekker. Bij blind proeven zei iedereen 'dit is vis'.

Meer over