Virusbluffer

Groot nieuws deze week, althans in De Telegraaf. ‘Ziekenhuis schoon met viruskiller’, opende de krant maandag. ’s Avonds sloot het NOS Journaal zich daarbij aan....

Voornaam Achternaam en Michael Persson

Virobuster, heet de doorbraak in kwestie, een door een Twents bedrijf ontwikkeld apparaat dat de binnenlucht zuivert met uv-straling. Vooral ziekenhuizen zouden er baat bij hebben: de glanzende persmap vermeldt dreigend dat door vuiligheid in Duitse ziekenhuizen twintigduizend doden per jaar vallen, en dat er in de Verenigde Staten meer mensen overlijden aan de ziekenhuisbacterie MRSA dan aan aids.

Dat zou met de Virobuster dus verleden tijd zijn. De truc om met uv-licht virussen, bacteriën en schimmels uit te schakelen is al een eeuw bekend, maar het probleem was altijd dat de lampen ook veel ongezond ozon produceren. In de gepatenteerde Virobuster wordt de voor de ozonaanmaak verantwoordelijke golflengte (180 nanometer) door speciaal glas tegengehouden, en kan alleen de zuiverende golflengte (253,7 nanometer) passeren.

En dat werkt prima, zegt uitvinder Fahmi Yigit. De Virobuster kan in een ventilatiesysteem worden geplaatst of stand-alone in de kamer. Zelfs in dat laatste geval is de zuigkracht goed genoeg om in een ruimte van 50 kubieke meter 90 procent van de beestjes uit de lucht te halen, blijkt uit testen.

Alleen: de gevreesde MRSA-bacterie pak je daar niet mee, zegt Jan Wille, verbonden aan het CBO, het kwaliteitsinstituut van de gezondheidszorg. Hij stelt onder meer de richtlijnen voor ziekenhuishygiëne op. ‘Je moet je bij zo'n apparaat goed afvragen wat de besmettingswegen zijn. MRSA-infecties gaan bijna uitsluitend via handcontact. Dan heb je dus niet veel aan een luchtzuiveringsinstallatie.’

Ook tegen tbc en de meest gangbare virussen (griep, verkoudheid) zal de Virobuster weinig helpen, denkt hoogleraar ziekenhuishygiëne Peter Hans van den Broek van het LUMC. ‘De besmetting verloopt meestal op korte afstand, via aanhoesten, door druppeltjes die rechtstreeks in het gezicht van een ander terechtkomen.’

Van den Broek en Wille denken niet dat het apparaat volkomen nutteloos is. Een minderheid aan besmettingen gaat wél via de lucht. Wille voorziet toepassing in de kamers waar patiënten met open tbc geïsoleerd worden verzorgd. Door een Virobuster in de luchtsluis te plaatsen voorkom je in elk geval dat de microdruppeltjes die in de kamer rondzweven, op de gang kunnen komen.

Maar voor de goede orde: de belangrijkste bron van infecties in ziekenhuizen is niet de lucht, maar zijn de instrumenten die invasief worden ingebracht, zoals katheters. De Virobuster zal dus best een plek hebben, zegt Wille, ‘maar het is een zeer beperkte plek’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden