'Virus' vernietigt gegevens over gifgassen uit Golfoorlog

Vrijwel alle logboeken van het Amerikaanse leger over het gebruik van chemische wapens in de Golfoorlog zijn verdwenen. Een computervirus, afkomstig van een meegebracht spelletje, zou minstens de helft van de gegevens hebben gewist van de floppy-disks waarop de logboeken werden bewaard....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Na een speurtocht van een jaar heeft het Pentagon, dat het bestaan van de logboeken aanvankelijk had ontkend, moeten bekennen dat dit materiaal weg is. Dat is een tegenslag voor de verschillende commissies in het Congres die op zoek zijn naar de oorzaak van het Golfoorlog-syndroom, de verzamelnaam voor de mysterieuze ziekteverschijnselen waar Amerikaanse, Britse en Tsjechische Golfveteranen aan lijden.

Met behulp van de logboeken zou een duidelijker beeld kunnen worden gevormd van het gebruik van chemische wapens en de alarmsignalen na de bombardementen op wapenopslagplaatsen van het Iraakse leger.

Organisaties van veteranen en zieke militairen hebben met ongeloof gereageerd op de bekentenis van het Pentagon. De American Legion vermoedt dat de feiten opzettelijk worden achtergehouden en wil dat er een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld naar de verdwijning van het materiaal. 'Het Pentagon heeft dit hele onderzoek moedwillig verknald', aldus Paul Sullivan van de National Gulf War Resource Council.

De logboeken werden bewaard op twee floppydisks, die ook op papier waren afgedrukt. Na de oorlog werd één schijf van het hoofdkwartier van het Amerikaanse leger in Saoedi-Arabië overgebracht naar Tampa (Florida), waar het centraal commando van het Amerikaanse leger is gevestigd. De andere floppy werd bewaard op een opleidingsinstituut van het leger in Aberdeen (Maryland). De schijf die in Tampa in een kluis lag, blijkt te zijn beschadigd door een virus dat afkomstig was van een computerspelletje dat een officier had meegenomen naar Saoedi-Arabië.

De schijf in Aberdeen is onvindbaar en het Pentagnon zegt geen idee te hebben hoe dat mogelijk is. Van de 200 afgedrukte pagina's zijn er slechts 36 teruggevonden. De rest zou zijn verdwenen bij verhuizingen.

Uit de fragmenten van de logboeken die zijn teruggevonden komt een beeld naar voren van frequente ontdekkingen van gifgas, zonder dat duidelijk wordt op welke manier daarop werd gereageerd. Het Pentagon heeft in een eerder stadium - na jarenlang ontkennen - toegegeven dat misschien wel twintigduizend militairen blootgesteld zijn geweest aan sarin-gas en andere chemische wapens.

Deze week werd onthuld dat de CIA het leger in 1991 had gewaarschuwd voor chemische wapens in een opslagplaats. Commandanten te velde negeerden die waarschuwing en vernietigden de opslagplaats zonder voorzorgsmaatregelen te nemen tegen vrijkomende gassen.

Wetenschappers zijn het er niet over eens of blootstelling aan lage doses gifgas kan leiden tot chronische ziekteverschijnselen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden