Virtueel bordeel blíjft een bordeel

Alex, Amber, Milla, Robyn, Tamara en Trixie uit Tampa (Florida) zijn de gedroomde buren. De zes studentes bevolken een keurig huis in een nette wijk van deze stad met 280 duizend inwoners....

Omdat gemeentelijke verordeningen dat voorschrijven. Het bestemmingsplan verbiedt de exploitatie van een peepshow in een wijk die alleen voor bewoning is bedoeld - ook al kan die peepshow alleen op Internet worden bezocht.

Alex, Amber, Milla, Robyn, Tamara en Trixie bevolken namelijk ook de Voyeur Dorm. Op deze website kunnen bezoekers tegen betaling een kijkje nemen binnen de muren van het studentenhuis. Met veertig camera's worden de vrouwen 24 uur per etmaal begluurd, tot in de badkamer toe. Pakweg vijfduizend Amerikanen hebben er elke maand zeven tientjes voor over.

Voyeur Dorm heeft de bestuurders van Tampa opgezadeld met een netelige kwestie. In de zichtbare realiteit van alledag hebben ze te maken met zes vrouwen die een gezamenlijk huishouden voeren. In de schijnwerkelijkheid van aaneengeknoopte computers is er sprake van een erotisch bedrijf. Kan een wet die is bedoeld voor gebouwen van hout en steen geldig worden verklaard voor creaties van bits en bytes?

De uitbater van Voyeur Dorm vindt van niet. De peepshow leidt niet tot overlast voor de buurt, stelt de Internet Entertainment Group (IEG), want de bezoekers komen er nooit aan de deur. De vrouwen zijn geen stripdansers, want hun contract bevat geen enkele clausule om uit de kleren te gaan. En het bestemmingsplan van Tampa loopt volgens het bedrijf uit Seattle hopeloos achter de feiten aan. Het werd dertig jaar geleden opgesteld, toen er nog helemaal geen Internet bestond.

IEG heeft besloten zijn gelijk bij de rechter te halen. Het bedrijf kent het klappen van de zweep. Het zat al een keer in de beklaagdenbank toen het privébeelden van televisiester Pamela Anderson tegen haar wil op Internet vertoonde. IEG ligt nog overhoop met twee 'tieners' die hun ontmaagding via cyberspace wilden beleven. Kort voor de grote dag werden de twee ontmaskerd als acteurs die al een aardige staat van dienst hadden in de wereld van adult entertainment.

De uitkomst van het juridische gevecht in Tampa wordt alom scherp in de gaten gehouden, vooral door concurrenten van IEG die ook pornografische websites exploiteren vanuit locaties die daarvoor nooit zijn bedoeld. Van de partij zijn ook de juristen voor wie Internet een goedbelegde boterham betekent.

Daarnaast houden de vijfduizend abonnees van Voyeur Dorm hun hart vast. En wat te denken van Alex, Amber, Milla, Robyn, Tamara en Trixie? Zij lopen per week vierhonderd piek voor kost en inwoning mis als IEG ermee ophoudt. Hoewel, er zijn al plannen zijn voor buitenlandse filialen van Voyeur Dorm. In Rusland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden