Vingerspoor verraadt cocaïnegebruik

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft samen met de Britse Universiteit van Surrey een methode ontwikkeld om te achterhalen of een verdachte cocaïne heeft gebruikt of aangeraakt. 

Beeld Getty Images

Vingers laten een mengsel van zweet en huidvet achter. De combinatie van patronen, lijnen en poriën is uniek, deze verschilt van persoon tot persoon. Daarnaast zitten vingersporen vol met onder meer eiwitten, aminozuren, cholesterol en squaleen. Heb je cocaïne gebruikt, dan zitten er ook omzettingsstoffen zoals benzoylecgonine en methylecgonine in. Heb je de drugs alleen aangeraakt, dan is cocaïne onveranderd terug te vinden. 'Cocaïne is een natuurproduct. Het verandert nauwelijks buiten het lichaam. Pas als je het gebruikt hebt, verandert het in het lichaam. Die stoffen worden afgescheiden, en sporen hiervan zijn terug te vinden in de afdrukken die onze vingers achterlaten', zegt Marcel de Puit, vingerspoordeskundige van het NFI.

Volgens het NFI is het voordeel van deze methode dat hij niet te vervalsen is, en dat bloed en speeksel niet meer nodig zijn. De methode kan uitkomst bieden in strafzaken tegen bijvoorbeeld drugskoeriers, stelt De Puit. 'Als iemand beweert dat de drugs in zijn tas zijn gestopt en dat hij van niks wist, heeft hij wel wat uit te leggen als we kunnen aantonen dat hij wel degelijk cocaïne heeft aangeraakt.' Ook bij onderzoek naar moordwapens ziet hij mogelijkheden. Sporen van cocaïne zeggen mogelijk wat over het criminele circuit waarin de verdachte verkeert.

DNA

'En een tijd geleden hadden we een zaak waarbij iemand een dodelijk ongeluk had veroorzaakt. Kinderen waren doodgereden', zegt De Puit. 'Ik dacht acuut: konden we deze analyse maar uitvoeren en toxicologen naar de samenstelling van de sporen laten kijken. Bloed afnemen is natuurlijk mogelijk, maar dat soort analyses is niet altijd voorhanden of kan geen eenduidige resultaten geven. Je weet niet zeker of je nog kan achterhalen of de verdachte op het moment van het ongeluk onder invloed was. Als je dat op basis van een vingerspoor op een versnellingspook kunt vaststellen, sta je mogelijk veel sterker.'

Naast het gebruik van cocaïne verraden vingersporen ook het DNA van degene die het spoor heeft achtergelaten. Bovendien verwacht De Puit dat binnenkort vastgesteld kan worden wanneer de vingerafdruk ongeveer is ontstaan. Dat is handig om te weten: was de verdachte op het moment van het misdrijf op het plaats delict aanwezig, of is de vingerafdruk al eerder achtergelaten? 'Uiteindelijk verwacht ik legio mogelijkheden. Het is nog een vergezicht. Maar vingersporen bevatten aminozuren die weer wat zeggen over iemands gesteldheid, over wat er geestelijk aan de hand was op het moment van een misdrijf.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden