Vijf jaren uit deze eeuw in top-10 warmste jaren

2008 voegt zich met een negende plaats bij de warmste jaren sinds 1901. De gehele top-10 valt in de laatste 20 jaar....

Van onze verslaggeefster Violet Laverman

Amsterdam Het afgelopen jaar was opnieuw warm in Nederland. In de lijst met warmste jaren sinds 1901 staat 2008 op de negende plaats. Dat meldt het KNMI in zijn jaaroverzicht.

Terwijl het langjarig gemiddelde, gemeten over dertig jaar, op 9,8 graden staat, werd het in De Bilt dit jaar gemiddeld 10,6 graden. Daarmee is 2008 inmiddels het twaalfde warme jaar op rij. De jaren 2006 en 2007 waren zelfs veruit de warmste in ruim drie eeuwen, met een gemiddelde van 11,2 graden.

Volgens een woordvoerder van het KNMI is het opvallend dat al vijf jaren uit de 21ste eeuw in de top-10 staan. ‘Sinds eind jaren tachtig is een duidelijke opwarming in ons klimaat waar te nemen. De hele top-10 van warmste jaren valt na 1988.’

Januari en mei waren de uitschieters. Beide maanden vielen beduidend warmer uit dan in andere jaren. Mei was bovendien, met een gemiddelde temperatuur van 15,7 graden – 3 graden hoger dan normaal – niet alleen de warmste maand in een eeuw, maar ook de zonnigste.

2008 was sowieso een heel zonnig jaar, aldus het KNMI. Het instituut telde 1.795 uren zonneschijn. Normaal zijn dat er 1.527. De Kooy, een buurtschap in de gemeente Den Helder, was de zonnigste plaats. Daar werden 2.000 ‘zonuren’ waargenomen. In Eelde bij Groningen werd de hoogste temperatuur van het land gemeten: op 2 juli was het daar 34,4 graden.

Het afgelopen jaar was het af en toe echter ook flink koud en nat. In september, oktober en december waren de temperaturen relatief laag, in juli en augustus viel veel neerslag.

Het koudst was het dit jaar tot nu toe in het Brabantse Woensdrecht. Het was daar maandagmorgen vroeg 9,2 graden onder nul.

Pasen was uitzonderlijk ijzig, zegt de KNMI-woordvoerder. ‘Er was op veel plaatsen een witte Pasen. Zoveel sneeuwbuien zijn rond die tijd, voor zover ik in onze statistieken kan ontdekken, niet eerder voorgekomen.’

Het KNMI verwacht dat het vandaag en morgen nog kouder zal worden, maar voorspelt ook dat vanaf donderdag de temperaturen weer zullen oplopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden