Videobril die kijkt en er goed uitziet

Waarom de internetbril van Snapchat wél een succes kan worden.

null Beeld getty
Beeld getty

Op het eerste gezicht is het een gewone zonnebril die de Londense arts Shafi Ahmed in december draagt bij het uitvoeren van een routineoperatie. Maar er is een reden dat de man deze bril draagt in de operatiezaal: hij filmt met zijn bril de ingreep en zendt de beelden live uit via Snapchat. Zijn volgers beleven de operatie mee via zijn blikveld.

Spectacles is het eerste apparaat van het moederbedrijf van Snapchat, dat het tot nu toe moest hebben van zijn vooral onder jongeren mateloos populaire app. Met de zonnebril kunnen video's worden geschoten om deze vervolgens te delen op het sociale netwerk. Google probeerde een jaar of drie geleden iets vergelijkbaars met Google Glass. Van de bril werd na de aanvankelijke opwinding weinig meer vernomen. Waarom zou Snapchat Spectacles wel slagen? Om deze zes redenen.

1. Het ontwerp

Snapchat begrijpt dat technologie niet alleen om prestaties gaat, maar ook om gevoel. Waar Google Glass een koud stuk elektronica was, maakt Snap een hippe zonnebril in vrolijke kleurtjes. Op publiciteitsfoto's zien we uitbundige hipsters tegen kleurige achtergronden. De boodschap: het draait om plezier. Vergelijk dat met Google Glass. 'Je kocht hem niet omdat je er met zo'n bril uitziet als een cyborg', vatte de LA Times het echec samen.

2. Eenvoud

De bril van Snapchat is gemaakt voor één doel: het opnemen van korte video's. Zelfs een foto maken kan niet. De via de bril opgenomen beelden worden via Snapchat verspreid onder volgers. Is dat het? Ja, dat is het. Één functie, één doel. Bij Googles bril was het altijd gissen wat je er precies mee moest. Ja, je kon er foto's mee maken. Maar ook berichtjes versturen, internetten, informatie opzoeken. Er was niet één doorslaggevende reden om de Glass te kopen.

De mislukte Google Glass. Beeld
De mislukte Google Glass.Beeld

3. Privacy

Met Google Glass was er vanaf het begin gedoe over privacy. Google maakte niet erg duidelijk wanneer zijn bril werd gebruikt. Dat maakte hem eng. Al snel na de introductie van de bètaversie werd hij verboden in diverse openbare gelegenheden. De bril riep agressie op. Snapchat heeft dit probleem gedeeltelijk opgelost door duidelijk te maken als de bril in de opnamemodus staat: er branden led-lampjes.

4. Timing

Er is nogal wat veranderd sinds 2013, toen Google zijn bril aankondigde. Natuurlijk bestond video op internet al. Maar video was toen nog niet zo alomtegenwoordig als nu. Diverse onderzoeken laten zien dat vooral jongeren vrijwel alleen nog maar video kijken - precies de doelgroep van Snapchat. Maar ook het videogebruik op YouTube, Instagram of Facebook is geëxplodeerd. Spectacles komt dus op het goede moment.

Snap

Snapchat (inmiddels Snap Inc.) werd in 2011 opgericht door Evan Spiegel en Bobby Murphy. De app wordt dagelijks door meer dan 150 miljoen mensen gebruikt, gemiddeld meer dan 30 minuten per sessie. Het moederbedrijf gaat dit voorjaar naar de beurs, waar zo'n 4 miljard dollar moet worden opgehaald. Het bedrijf zou daarmee ongeveer 25 miljard dollar waard zijn, nog altijd veel minder dan de circa 330 miljard die Facebook waard is.

5. De prijs

Spectacles is veel goedkoper dan Google Glass, die in eerste instantie zo'n 1.500 dollar (1.430 euro) kostte, waarmee het een speeltje was voor rijke nerds. Snapchat vraagt 130 dollar. De eerste tests wijzen uit dat de kwaliteit van de videobeelden van de bril verrassend hoog is.

6. De marketing

Snapchat maakt gebruik van een beproefde marketingtruc: kunstmatig schaarste creëren. Het doet dat op een briljante manier. De bril is sinds november te koop, maar in eerste instantie alleen via tijdelijke verkooppunten. Deze zogenoemde Snapbots zijn felgele machines waarvan de locaties kort van te voren worden aangekondigd. De foto's van de lange rijen voor de tijdelijke verkoopplek die daarna via social media worden verspreid, doen de rest.

Gevolg is dat de gelukkige bezitters woekerprijzen kunnen vragen. Op Marktplaats wordt er 500 euro of meer gevraagd. Het is nog niet bekend wanneer Nederland officieel aan de beurt is. In New York kwam in december wel een tijdelijke winkel die langer dan één dag open was.

Snapchat Spectacles. Beeld
Snapchat Spectacles.Beeld

Al met al is de opwinding over Spectacles op techblogs groot, al is iedereen het er ook over eens dat je er belachelijk mee uitziet in het donker. Of binnen. Maar met de zonnebril op het hoofd wordt wél duidelijk wat er mis was met Google Glass. Techsite Engadget verwoordt dit falen als volgt: 'Google Glass gaf een blik in onze toekomst. Maar hij was nooit cool. In plaats daarvan werd de bril een symbool voor rijke, enge, witte mensen.'

Lang kon Snapchat worden weggezet als een platform voor hitsige tieners, maar de app heeft het social media-landschap drastisch veranderd. Geen bedrijf lijkt momenteel beter te snappen hoe jongeren communiceren.

Snapchat is dan ook al lang niet meer de app van de spannende video's die automatisch na tien seconden weer verdwijnen. Inmiddels wordt Snapchat breed geprezen als een authentiekere spiegel van de werkelijkheid dan het veel gestileerdere Instagram. Nog nooit voelden filmsterren en andere celebrity's zo dichtbij. Spectacles moet helpen de rauwe werkelijkheid vast te leggen. Ongefilterd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden