VGZ maakt zelf kiezen arts flink duurder

Met name patiënten die hun eigen zorgverlener willen kiezen, zien hun zorgpremie in 2015 fors stijgen. Zoveel valt op te maken uit de dinsdag gepubliceerde premies van zorgverzekeraar VGZ. De coöperatie verhoogt de duurdere restitutiepolis - met vrije artsenkeuze - met 14 euro per maand terwijl de premie voor de goedkoopste budgetpolis - waarbij de verzekeraar de zorgaanbieders selecteert - slechts met 6 euro per maand stijgt.

Zorgverzekeraar VGZ heeft als eerste grote verzekeraar de premies voor komend jaar bekendgemaakt.Beeld anp

VGZ is met een marktaandeel van 25 procent de tweede zorgverzekeraar van Nederland, en de eerste van de vier grote verzekeraars die de premies voor 2015 bekend heeft gemaakt. Verzekeringsites Independer en ZorgKiezer verwachten dat de andere grote verzekeraars het voorbeeld van VGZ zullen volgen. Zorgverzekeraars moeten hun premies voor volgend jaar uiterlijk op 19 november publiceren.

'Verzekeraars maken polissen met vrije artsenkeuze nu wel erg onaantrekkelijk voor de consument', zegt een woordvoerder van Independer. De vrije artsenkeuze is politiek een heet hangijzer, en lijkt door de forse premiestijging van de restitutiepolis steeds moeilijker bereikbaar voor de lagere inkomens.

Toenemende prijsverschillen

Ook directeur Peter Ruys van ZorgKiezer hekelt de toenemende prijsverschillen tussen de budget en restitutiepolis. 'Ik durf niet te voorspellen of consumenten nu massaal voor een budgetpolis zullen kiezen, want er heerst een bepaald wantrouwen jegens de verzekeraars.' De praktijk zal straks uitwijzen wat zwaarder weegt, het wantrouwen of het huishoudboekje. Ruys: 'Voor een gezin met een restitutiepolis betekent het een lastenverzwaring van 400 euro per jaar. Veel gezinnen zullen dit niet kunnen opbrengen.'

De premies bij VGZ stijgen harder dan verwacht. Minister Schippers van Volksgezondheid stelde in september dat de premies voor zorgverzekeringen in 2015 gemiddeld met 10 euro per maand zouden stijgen. Dat de premies stijgen, is onvermijdelijk. Door de vergrijzing en de ontwikkeling van nieuwe dure behandelingen en medicijnen, nemen de zorgkosten nog altijd toe. Bovendien zijn de zorgverzekeraars vanaf 1 januari ook verantwoordelijk voor de wijkverpleging. De verzekeraars verhalen de stijgende kosten op hun verzekerden.

Zorgverzekeraar DSW maakte in oktober bekend de premies voor 2015 niet te zullen verhogen. De kleine Schiedamse verzekeraar kan de premies gelijk houden door in te teren op het eigen vermogen. VGZ kan dit naar eigen zeggen niet meer. 'Dit heeft als gevolg dat de verwachte solvabiliteit in 2015 daalt met 20 procentpunt', aldus VGZ-woordvoerder Dennis Verschuren. De solvabiliteitseisen van toezichthouder de Nederlandsche Bank zou een verdere daling niet toelaten.

'Alleen de beste ziekenhuizen'

VGZ ontkent de prijzen van de restitutiepolissen bewust op te drijven. 'Wij kunnen onze Kwaliteitspolis (zoals VGZ haar budgetpolis noemt, red.) zo goedkoop aanbieden omdat we de zorg alleen bij de beste ziekenhuizen inkopen', zegt Verschuren. In betere ziekenhuizen ligt het aantal complicaties en herstelbehandelingen lager, zo redeneert VGZ, waardoor betere zorg ook goedkoper is. De premies van polissen met vrije artsenkeuze stijgen volgens VGZ extra hard omdat de verzekeraar matig presterende zorgaanbieders niet kan uitsluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden