Vetzuursticks

Kapitein Iglo, de olijke zeebonk die miljoenen kinderen wereldwijd vis heeft leren eten, viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. Hoewel zijn outfit anders doet vermoeden, gaat de zeeman met zijn tijd mee....

Aan omega-3 zijn de laatste jaren heel wat positieve eigenschappen toegeschreven. Zo helpen de visvetzuren het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Wetenschappers melden positieve effecten op de stofwisseling in de hersenen en de preventie van maculaire degeneratie, een aandoening waarbij het centrale gedeelte van het netvlies wordt aangetast.

Hoewel lang niet al die onderzoeken onomstreden zijn, kwam de Gezondheidsraad eind 2006 met het advies ‘wekelijks twee porties van 100 tot 150 gram vis te nuttigen, waarvan ten minste een portie vette vis’ – de soort die omega-3 bevat.

De vissticks van Kapitein Iglo bevatten 30 procent van de 450 milligram omega-3 die we volgens het Voedingscentrum elke dag moeten nuttigen, meldt Iglo vanuit het Nederlandse hoofdkwartier in Hendrik Ido Ambacht. De nieuwe vissticks bevatten de helft van die wenselijk geachte hoeveelheid visvetzuur.

Om die 50 procent te halen, moet de consument elke dag vier sticks verorberen, zegt Iglo. ‘Drie à vier stuks is de gemiddelde portie’, zegt een woordvoerder. Een visstick weegt 30 gram en bestaat voor 65 procent uit Alaskakoolvis. De rest is korst: 17 procent paneermeel (tarwebloem, gist, zout, paprikapoeder, kurkuma, water) en verder plantaardige olie, tarwebloem, aardappelzetmeel, water, zout en specerijen.

Iglo heeft het gehalte omega-3 verhoogd door de extra vetzuren toe te voegen aan het korstje, zegt de woordvoerder. ‘We willen de visfilet zo natuurlijk mogelijk houden.’ De Alaska Pollak is een prettig stabiele leverancier van omega-3: ongeacht de plaats waar of het seizoen waarin hij wordt gevangen, is het gehalte visvetzuren 23,5 tot 26 procent. Zelfs in een ons filet met weinig vetweefsel kunnen nog enkele honderden milligrammen omega-3 voorkomen.

Moeten we voortaan elke dag vier vissticks wegwerken? ‘In gefrituurde vis zoals visstick zitten natuurlijk altijd iets meer calorieën dan in een stukje naturel visfilet dat je stoomt’, geeft Iglo toe. Iets meer omega-3 in de vissticks is ook aan prijzige kant: een pakje gewone sticks heeft een adviesprijs van 1,99 euro, de ‘gezondere’ variant is 0,50 euro duurder.

De iets grotere hoeveelheid calorieën is niet het grootste nadeel dat aan de omega-3-sticks kleeft, zegt Ineke Volkers van het Voedingscentrum. Zij noemt de nieuwe vissticks een verbetering. ‘Maar ook de sticks met extra visvetzuren leveren nog altijd slechts de helft van de dagelijkse hoeveelheid.’ Ouders moeten volgens Volkers hun kinderen ook leren andere vette vissoorten te eten, zoals paling, haring en vooral zalm. In die laatste soort zit namelijk tien keer zoveel omega-3.

Peter van Ammelrooy

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden