Vervolg op de taaltest: hoeveel schrijvers kent u?

De Gentse bedenkers van het uiterst succesvolle 'nationaal experiment' dat online de woordenschat van het publiek peilt, willen nu ook weten hoeveel schrijvers u kent. Op hun online 'auteurstest' moeten bezoekers echte van nep-auteurs onderscheiden.

archieffotoBeeld epa

Daarmee hoopt de Gentse hoogleraar experimentele psychologie en psycholinguïstiek Marc Brysbaert te kunnen bewijzen dat de meest belezen mensen ook de grootste woordenschat hebben. De eerste versie van de auteurstest staat als publieksquiz online.

De test op auteurstest.ugent.be bevat vijftienduizend namen van mensen uit de hele wereld die ooit een boek schreven. Plus ruim zevenduizend namen van mensen die geen schrijver zijn. Ariane Mnouchkine. Ali Jawad. Christian Neumann. Naguib Mahfouz. Wie is auteur en wie niet?

Uitbreding woordenkennistest
De test is een uitbreiding van de woordenschattest die Brysbaert met twee collega's in maart lanceerde. De test, door de Nederlandse Publieke Omroep uitgeroepen tot 'nationaal experiment', moet een momentopname bieden van de woordenschat van Nederlandstaligen in Nederland en Vlaanderen anno 2013.

Het principe is hetzelfde: bij de test kiezen deelnemers uit echte en niet-bestaande woorden. De speelse test werd prompt een hype: al op de dag van lancering hadden de onderzoekers de 100 duizend lijstjes binnen waarop ze hoopten.

De auteurskennis moet daaraan toevoegen hoe belezen proefpersonen zijn, zegt Brysbaert: 'Ik vermoed dat die belezenheid de grootte van de woordenschat voorspelt, plus de snelheid waarmee men woorden herkent. Ouderen zullen ook boeken kennen van auteurs die jongeren niet meer lezen, en waarin woorden voorkomen die jongeren niet meer kennen'.

Internationale selectie auteurs
De onderzoeker vroeg de Stedelijke Openbare Bibliotheek Gent om de namen van vijftienduizend schrijvers uit hun boekenkasten, ongeacht hun nationaliteit. Vervolgens plukte hij van internet ruim zevenduizend bestaande namen van allerlei mensen, van personeelsleden van een Koreaanse ambassade tot Amsterdamse hardlopers.

Uit die in totaal ruim 22 duizend mensen stelde hij willekeurig lijsten samen van honderd door elkaar gehusselde namen. Brysbaert waarschuwt: de test is moeilijk, ook belezen mensen zullen vaak minder dan acht auteurs per lijst kennen. Er zijn 230 verschillende lijsten.

Bittere ernst
De auteurstest op internet is voor iedereen toegankelijk als spelletje. Voor Brysbaert zijn de uitkomsten echter bittere ernst. Wanneer 20 duizend mensen de test invullen, is elke auteursnaam door honderd mensen beoordeeld op bekendheid. Uit die score vist hij zestig auteursnamen die verlopen van zeer goed tot juist weinig gekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden