'Vertraagde hersenactiviteit bij mobiele bellers’

De hersenen van mensen die vaak mobiel bellen zijn trager dan die van minder frequente gsm-gebruikers. Mobiele bellers beschikken daarentegen over betere selectieve aandacht....

In het september-nummer van het tijdschrift International Journal of Neuroscience publiceren de onderzoekers van Brainclinics Diagnostics en de Radboud Universiteit Nijmegen hun bevindingen. Voor het onderzoek werden de gegevens gebruikt van honderd ‘frequente bellers', honderd ‘niet-mobiele bellers’ en honderd mensen die daar tussen zitten. De groep frequente bellers belt vaak, lang en dat al meerdere jaren.

Uit het onderzoek is gebleken dat de hersenen van frequente mobiele bellers meer trage activiteit laten zien. ‘Ernstig vertraagde hersenactiviteit wordt ook wel gevonden bij onder meer de ziekte van Alzheimer’, aldus hoofdonderzoeker Martijn Arns. ‘Deze mate van vertraging kan echter nog als ‘normaal’ worden gezien.’ Arns vermoedt dat de effecten wellicht ernstiger worden naarmate mensen langer een mobiele telefoon gebruiken.

Verder blijkt uit het onderzoek dat mobiele bellers extraverter zijn. Ook hebben regelmatige gsm-gebruikers een betere selectieve aandacht. De onderzoekers denken dat dit komt door mobiel bellen in rumoerige omgevingen, waardoor de beller leert om zich te concentreren op het telefoongesprek en irrelevante informatie leert te filteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden