Versterking op weg naar ruimtestation

Drie nieuwe semi-permanente bewoners voor het International Space Station (ISS) zijn woensdag vertrokken vanaf de Russische lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan. Onder hen de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne (met video).

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

De Winne (48) gaat voor de tweede keer de ruimte in. In 2002 bracht hij al anderhalve week door in het ISS. Hij wordt vergezeld door de Rus Roman Romanenko en de Canadees Robert Thirsk. De drie komen vrijdag aan bij het ruimtestation, waar zij een halfjaar zullen blijven.

De Winne, Romanenko en Thirsk voegen zich bij de drie astronauten die al aan boord verblijven. Vanaf oktober is De Winne de bevelhebber van het ISS, als eerste astronaut van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA ooit.

Van de huidige bemanning wordt de Japanner Koichi Wakata volgende maand afgelost door een Amerikaan, Tim Kopra. Hij vertrekt in september weer, als drie nieuwe astronauten de plaats innemen van hem en de huidige bemanningsleden Gennady Padalka (Rusland) en Michael Barratt (VS).

Om zes astronauten permanent te kunnen huisvesten, is het ISS in maart fors opgeknapt en uitgebreid. Het bestaat nu uit tien verblijfs- en onderzoekscompartimenten. Een elfde Amerikaanse eenheid, een Europese robotarm en drie Russische modules worden er het komende jaar aan toegevoegd. In september is dan elf jaar oude ruimtestation af. Het moet tot zeker 2014 dienst blijven doen.

De Russische ruimtevaartautoriteiten lieten vorige week weten dat ze hun compartimenten willen losmaken van het ISS, als het ruimtestation wordt afgedankt. Dat is voorzien voor 2020. De Russen zouden van het resterende deel een springplank willen maken voor toekomstige missies naar de maan, Mars en verder.

De Amerikanen en de Europeanen denken dat het ISS rond 2020 aan het eind van zijn Latijn is. De Russen geloven dat het ruimtestation nog twee tot drie decennia mee kan.

De komst van de nieuwe ploeg betekent ook dat voor het eerst alle vijf deelnemende ruimtevaartorganisaties tegelijk aan boord van het ISS vertegenwoordigd zijn: de Verenigde Staten, Rusland, Europa, Japan en Canada.

De kans dat Nederlanders het ruimtestation aan doen, is iets kleiner geworden. De Europese Space Agency stelde vorige week zes nieuwe ruimtevaarders voor. Daar bevond zich geen Nederlander onder. De enige Nederlandse astronaut is André Kuipers. Hij was de afgelopen weken de reserve-man voor Frank De Winne.

]]>

Het International Space Station (ISS), waarvan de permanente bemanning verdubbelt. (Foto NASA) Beeld
Het International Space Station (ISS), waarvan de permanente bemanning verdubbelt. (Foto NASA)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden