De week in tech Kunstmatige intelligentie

Verontrustend: techbedrijven zijn betrokken bij de militaire infrastructuur voor 21ste-eeuwse oorlogsvoering

‘Techbedrijf investeert in moordrobot’. Het was een spectaculaire en verontrustende kop die deze week de voorpagina’s sierde. Aanleiding was het onderzoeksrapport van vredesorganisatie PAX over de betrokkenheid van grote techbedrijven bij de ontwikkeling van autonome wapens. Dit rapport werd aan de vooravond van een VN-bijeenkomst in Genève gepubliceerd. De discussie over autonome wapens is uiterst relevant. En zo ook het rapport van PAX. Het gebruik van een term als ‘moordrobot’ of ‘killer bot’, hoe lekker ook, is echter niet zonder problemen. Hij suggereert een overzichtelijke wereld waarin moordzuchtige robots nietsontziend en op eigen houtje iedereen uit de weg ruimen die op hun pad komt. 

Dat is meer iets voor naargeestige sf-films. De waarheid is veel minder filmisch. En tegelijk ook veel verontrustender. Het simpele plaatje van de marcherende moordrobots ontneemt ons het zicht op het echte gevaar. Zo zijn Microsoft en Amazon betrokken bij de ontwikkeling van Jedi. Dit is het technologische platform van het Pentagon voor de komende decennia. Géén verzameling wijze ridders, zoals bij Star Wars, maar de militaire infrastructuur voor 21ste-eeuwse oorlogsvoering. Patroon- en gezichtsherkenning speelt hierin een belangrijke rol, met kunstmatige intelligentie als de lijm die alles bij elkaar houdt. De kernvraag is natuurlijk: willen we het aan kunstmatige intelligentie overlaten om te beslissen over leven en dood? Het heeft allemaal weinig te maken met moordrobots; het is veel abstracter én omvangrijker dan dat.

De landen kwamen er in Genève trouwens niet uit. De Verenigde Staten, Rusland, China en Israël zijn tegen een verdrag tegen autonome wapens. Logisch ook: zij zijn bezig met de ontwikkeling ervan. Meer dan twintig landen, waaronder Duitsland, zijn juist voorstander van strenge regels die de ontwikkeling van zulke nieuwe wapens moet beteugelen.

Ondertussen zijn de robots zelf – excuus, kunstmatige intelligentie – een stuk voortvarender dan de vergaderende mens. Een aantal youtubers die zich bezighouden met ‘battle bots’ zagen tot hun verbijstering dat hun filmpjes waarin robots tegen elkaar strijden deze week door YouTube offline werden gehaald. Video’s als Mass Destruction 9: Speed Wedge 1 vs Ubersaw werden door de geautomatiseerde systemen van YouTube (eigendom van Google) aangemerkt als in strijd met de regels voor een veilige plek. Preciezer: de video’s met strijdende robots zouden het ‘opzettelijk toebrengen van dierlijk leed’ in beeld brengen of dieren dwingen te vechten. Vechtende robots die elkaar op leven en dood bestrijden, daar kunnen YouTubes zelflerende systemen die waken over wat er op het platform gebeurt niet tegen. ‘We wisten allemaal dat dit zou gebeuren’, schreef techblog The Verge grappend na het voorval. ‘Google heeft de kant van de robots gekozen.’ Het lijkt te mooi om waar te zijn. En dat is het ook; YouTube haastte zich te melden dat het een vergissing betrof. Tuurlijk…

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden