Vernuftige wolkenkrabber heeft geen schaduw

Badend in het zonlicht terwijl je tussen twee hoge gebouwen doorloopt. Als het aan het internationale architectenbureau NBBJ ligt, kan dat binnenkort. De architecten ontwierpen twee ingenieus gekromde torens, die het zonlicht de hele dag zo weerkaatsen dat ze elkaars schaduw wegnemen

Dirk Waterval
Torens zonder schaduw. Beeld
Torens zonder schaduw.Beeld

Wolkenkrabbers tekenen steeds meer het straatbeeld van grote steden. Wereldwijd lieten projectontwikkelaars alleen al vorig jaar meer dan 97 gebouwen van minstens 200 meter hoog verrijzen. Op de begane grond leidt dit regelmatig tot duisternis, zelfs op een zonnige zomerdag.

Verspreid licht

NBBJ bouwde wolkenkrabbers over de hele wereld, zoals het hoofdkantoor van Samsung in Californië, het Olympisch Sports Centre in China en het International Financial Centre in Jakarta. De nieuwe 'No Shadow Towers' bevinden zich nog in tekentafelstadium, maar experts zijn enthousiast over het innovatieve ontwerp. Met behulp van algoritmes berekende NBBJ hoe zonnestralen die op het ene gebouw kaatsen de schaduw van de andere toren precies van die duisternis ontdoen. Zo kunnen de twee buurgebouwen 60 procent van elkaars schaduw compenseren.

De gebouwen bundelen het gereflecteerde zonlicht niet. Het licht valt verspreid op de grond. Zo voorkomt NBBJ eerdere mislukkingen van andere architectenbureaus om schaduw weg te nemen. Een vergelijkbaar tweelinggebouw in Londen, door Londenaren vanwege de vorm omgedoopt tot de Walkie Talkie gebouwen, bundelde zonlicht twee uur per dag zo hevig op de stoep dat je er letterlijk een ei op kon bakken. Ook smolten er auto-onderdelen van een Jaguar, die toevallig op de verkeerde plaats in de straat geparkeerd stond. Daarnaast zorgde de Walt Disney Concert Hall, die in 2003 in Los Angeles geopend werd, vanwege zijn stalen panelen voor forse temperatuursverhogingen in nabij gelegen appartementen.

De twee buurgebouwen kunnen 60 procent van elkaars schaduw compenseren Beeld
De twee buurgebouwen kunnen 60 procent van elkaars schaduw compenserenBeeld

Positieve ontwikkeling

Rijk Blok, universitair docent constructief ontwerpen aan de TU Eindhoven, ziet het als een positieve ontwikkeling dat architecten naast bijvoorbeeld windhinder nu ook het effect van zon en licht steeds nadrukkelijker meenemen bij het ontwerpen van hoogbouw. 'Hoe groter onze gebouwen, hoe meer ongemak we eraan kunnen ondervinden. Dit lijkt me een goede manier om schaduwhinder tegen te gaan.' Veilig lijkt het hem ook. 'Tegenwoordig maken we gebruik van computergestuurde generative design. Daarin kunnen architecten een bovengrens voor de lichtsterkte op de stoep invoeren, zodat de wolkenkrabber nooit licht boven die maximale intensiteit bundelt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden