Vermoeide Greenwald gooit NSA-files open

Meer journalisten krijgen toegang tot de geheime, maar uitgelekte documenten van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Journalist Glenn Greenwald, die de stukken beheert, opent daarvoor een speciale 'data room'.

Glenn Greenwald oogt vermoeid tijdens de persconferentie op December 1, 2014 in Münschen, Duitsland Beeld afp
Glenn Greenwald oogt vermoeid tijdens de persconferentie op December 1, 2014 in Münschen, DuitslandBeeld afp

De documenten werden in juni 2013 geopenbaard door klokkenluider en NSA-medewerker Edward Snowden. De onthulling maakte in een klap duidelijk hoe ver de geheime dienst ging in het afluisteren van telefoons en het infiltreren op internet. Zo werd bekend dat de NSA 122 regeringsleiders had afgeluisterd, ook van bevriende landen als Duitsland.

Tot nu toe lag de verantwoordelijkheid voor het publiceren over deze documenten bij de journalist Glenn Greenwald, die eerder werkte voor de Britse krant The Guardian. Hij wil de talloze stukken nu door meer journalisten laten inkijken: 'Ik zal in mijn eentje nooit alle verhalen vinden die in de documenten verborgen zijn'.

Daarom kondigde hij aan dat er een speciale 'data room' zal komen waarin de documenten kunnen worden bekeken. De vertrouweling van Snowden zei nog niks over onder welke journalisten de 'data room' mogen bezoeken, of welke voorwaarden zullen gelden. Ook is onduidelijk of zo'n digitale leeszaal zal worden getolereerd door de Amerikaanse overheid, die Snowden zoekt wegens het openbaren van staatsgeheimen. De klokkenluider is ondergedoken in Rusland.

Dit alles blijkt uit een interview met Greenwald, dat deze week verscheen op de Duitse website Merkur Online. De Amerikaanse journalist kreeg maandag in München de Geschwister Scholl-prijs voor zijn boek No Place To Hide, over zijn NSA-avontuur. De prijs is vernoemd naar twee Duitsers die zich verzetten tegen het nazi-regime.

Vermoeid

Snowden kreeg dezelfde dag in het Zweedse parlement de Right Livelihood Honorary Award 'voor zijn moed bij het onthullen van ongekende schendingen van de democratie'."

Een klein clubje journalisten kreeg al eerder inzage in een deel van de documenten. Volgens Greenwald is verder delen noodzakelijk: 'Het materiaal is vrij gecompliceerd.'

De 47-jarige journalist toont zich ook wat vermoeid: 'Ik heb mijn deel gedaan. Het wordt tijd voor een frisse blik. Steeds als ik met iets anders bezig ben, of als ik een vrije dag neem, voel ik me schuldig. Deze last draag ik al lang met me mee. Het is tijd om los te laten.'

Maar voorlopig nog even niet. Gisteren bracht Greenwald opnieuw NSA-nieuws, via The Intercept, de site waarvoor hij nu werkt. De NSA heeft lekken aangebracht in de beveiliging van de computersystemen van honderden bedrijven en organisaties wereldwijd. Zo kon de dienst informatie aftappen, maar werden de systemen ook kwetsbaar voor andere inbrekers. De NSA zou op die manier zijn doorgedrongen in bijna driekwart van alle mobiele telecomnetwerken ter wereld, inclusief eenderde van de Nederlandse netwerken.

Klokkenluider Edward Snowden kreeg maandag in het Zweedse parlement een prijs voor zijn moed Beeld afp
Klokkenluider Edward Snowden kreeg maandag in het Zweedse parlement een prijs voor zijn moedBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden