Verlanglijst voor Europese research

In Brussel is namens een verbond van duizend wetenschappers een lijst gepresenteerd van 35 projecten waarop de lidstaten de komende decennia hun wetenschappelijk onderzoek zouden moeten richten....

Het gaat om 35 grote onderzoeksfaciliteiten op zeven wetenschapsgebieden, van deeltjesfysica tot de sociale wetenschappen. In totaal is met deze ‘strategische routekaart’, opgesteld door het Europese Forum voor Onderzoeksinfrastructuur (ESFRI), zo’n 12 miljard euro gemoeid.

De projecten variëren van een vliegtuig en een ijsbreker voor atmosfeer- en oceaanonderzoek tot een computernetwerk voor taalwetenschappers.

Volgens de Nederlandse fysicus Hans Chang, die nauw betrokken was bij het opstellen van de lijst, zijn zes tot acht projecten veelbelovend. Daaronder vallen behalve de ijsbreker en het taalonderzoek ook een onderzeese neutrino-telescoop, waarvan deze zomer in de Middellandse Zee al een prototype in werking is gesteld.

Eurocommissaris Potocnik (onderzoek) verklaarde geld te zullen reserveren om de projecten op gang te helpen.

Daarna moeten de Europese lidstaten de projecten verder financieren. De verlanglijst is met een begeleidende brief gestuurd naar de Europese onderzoeksministers.

Volgens Robert Jan Smits, directeur van het directoraat technologie van de Europese Commissie, hebben tot dusver vooral de grote landen plannen. ‘Ook Nederland moet een strategische afweging maken. En dit vertalen in financiële toezeggingen.’

Chang heeft inmiddels een brief terug gehad van minister Van der Hoeven (OCW). Zij stelt daarin dat ze voor het einde van het jaar een adviescommissie wil instellen die gaat bekijken in welke grote wetenschappelijke infrastructuur Nederland zou moeten investeren. Daaronder vallen ook de Europese faciliteiten.

Vorig jaar maakte het kabinet eenmalig honderd miljoen euro vrij voor zes grote onderzoeksinvesteringen. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) pleit er nu voor die subsidie de komende jaren te herhalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.