Verbod invoer en transport Brits varken

Het ministerie van Landbouw heeft donderdagavond een importverbod van varkens uit Groot-Brittannië afgekondigd om verspreiding van varkenspest te voorkomen. Ook mogen Nederlandse boeren met Britse varkens hun dieren niet meer vervoeren....

Van onze verslaggeefster

In Groot-Brittannië zijn drie bedrijven besmet met varkenspest. Daarvan zijn de ongeveer zesduizend dieren inmiddels geruimd. Negen andere bedrijven zijn 'verdacht' en worden onderzocht.

In Nederland zijn 61 bedrijven met Britse varkens gesloten. Het gaat om bedrijven die na 1 juli nog varkens uit Groot-Brittannië hebben geïmporteerd. De boeren mogen hun dieren niet vervoeren, verkopen of laten slachten.

De Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees inspecteert deze varkenshouderijen, waaraan de afgelopen maand 1600 Britse biggen zijn geleverd. Tot dusver zijn er in Nederland geen besmettingen geconstateerd. De inspecties zullen enkele dagen duren.

De paniek onder varkenshouders is groot, zegt voorzitter C. van Gisbergen van de LTO-vakgroep varkenshouderijen. 'Onze varkensboeren hebben de vorige pestcrisis financieel en economisch nog niet verteerd.'

Het Duitse farmaceutisch bedrijf Bayer heeft een vaccin tegen de varkenspest ontwikkeld. Dat middel is verboden omdat de richtlijn van de Europese Unie daar nog niet voor is aangepast, zegt een woordvoerder van het ministerie van Landbouw. De EU verbood een eerdere versie van het vaccin, omdat de antilichamen te veel overeenkwamen met de antilichamen van besmette varkens. Daardoor was het verschil niet vast te stellen, en het middel dus niet bruikbaar.

Bovendien weigeren landen die geen lid zijn van de EU gevaccineerde varkens uit handelspolitieke overwegingen, aldus een woordvoerder van Landbouw. Ook daardoor zal wetgeving lang duren.

De enige wettelijk toegestane remedie tegen de varkenspest is het afmaken van alle varkens in de omgeving van besmette dieren. De resten worden verwerkt in honden- en kattenbrokken.

Bij de uitbraak van varkenspest in Nederland in 1997 en 1998 werden 1,8 miljoen dieren geruimd. Door het vervoersverbod moesten nog eens 8,1 miljoen biggen en te zware varkens worden afgemaakt die de slachterij niet op tijd konden bereiken.

Bestrijding kostte de Europese Commissie toen 2,9 miljard gulden. Nederlandse varkensboeren verloren wereldwijd veel klanten. Sindsdien kampt de Nederlandse varkenssector met grote verliezen.

Vorige maand werd de pest nog in de Duitse Eifel geconstateerd. Vorig jaar juni dook het virus op in Oldenburg (40 kilometer van de grens met Groningen) en in mei 1999 nog in het Duitse Wegberg (vlakbij Roermond).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden