Verbazing over uitblijven anti-hiv-pil in Europa

Europa zou haast moeten maken met het beschikbaar maken van Prep, de pil die besmetting met hiv kan voorkomen. Dat zegt de Amerikaanse aidsonderzoeker Robert Grant vanavond in het televisieprogramma Altijd Wat. De GGD Amsterdam gaat een proef doen met Prep onder homomannen.

Poster voor een info-bijeenkomst over Prep van Poz&Proud.Beeld GGD

In de VS is Prep onder de naam Truvada sinds twee jaar op de markt als preventief middel tegen hiv. De werkzame stoffen zijn dezelfde als die in hiv-remmers voor seropositieve patiënten. Uit onderzoek is gebleken dat wie de pil dagelijks inneemt, voor 92 tot 98 procent beschermd is tegen besmetting.

Hoogleraar Robert Grant van de University of California, die met zijn onderzoeken aan de basis stond van het vernieuwende middel, begrijpt daarom niet dat er in Europa zo wordt getreuzeld met het beschikbaar maken van Prep. 'Het kan en zal levens redden.'

De Wereldgezondheidsorganisatie kwam afgelopen zomer met een aangepaste richtlijn voor de preventie van hiv, waarin voor het eerst Prep is opgenomen als geschikt middel voor bepaalde doelgroepen.

1000 per maand

Maar Truvada is als preventief medicijn nog niet toegelaten tot de Europese markt. Fabrikant Gilead heeft ook nog geen verzoek ingediend bij de geneesmiddelenautoriteit EMA. Waarom niet, is onduidelijk Gilead reageert niet op vragen.

In Amsterdam begint de GGD waarschijnlijk eind dit jaar een proef met Prep. 'Daarmee willen we achterhalen hoe groot de belangstelling is en hoe gebruikers ermee omgaan', zegt projectleider Elske Hoornenborg. Uit een inventarisatie van de GGD blijkt dat 17 procent van de doelgroep, homoseksuele mannen met veel wisselende seksuele contacten, het medicijn zou willen gebruiken.

Prep kent ook nadelen. Met ongeveer 1.000 euro per maand is het duur. Bovendien is het effectief bij dagelijkse inname, maar in de studies bleek de therapietrouw gering: bijna de helft van de gebruikers nam Prep niet dagelijks en dan werkt het minder goed.

Joep Lange

'We onderzoeken daarom of mensen de pil ook echt dagelijks nemen en welke factoren daarbij een rol spelen', zegt Hoornenborg. 'Op basis daarvan kunnen we vaststellen voor welke groep Prep het effectiefst is.'

Het onderzoek is een initiatief van H-Team, een project van aidsonderzoeker Joep Lange, die omkwam bij de ramp met de MH17. Het H-Team verenigt deskundigen van diverse organisaties, met het doel de verspreiding van hiv via verschillende strategieën te elimineren. Internist Peter Reiss van het Academisch Medisch Centrum nam na het overlijden van Lange de leiding over het H-Team over. 'Wij denken dat Prep een waardevol middel kan zijn. Het is geen magic bullet, maar een goede aanvulling op bestaande preventiemiddelen', zegt hij.

Tegenstanders vrezen dat Prep condoomgebruik ontmoedigt, waardoor gebruikers dan weliswaar niet met hiv worden besmet, maar mogelijk wel met andere soa. Reiss vindt dat hulpverleners realistisch moeten zijn. 'Natuurlijk is het condoom heel betrouwbaar. Maar niet iedereen gebruikt het in de praktijk ook. Dan kan Prep uitkomst bieden.' De GGD raadt in de proef overigens aan naast Prep ook altijd condooms te gebruiken.

Poz&Proud, onderdeel van de HIV Vereniging, hield afgelopen jaar infobijeenkomsten over Prep. 'Er is wel enige belangstelling', zegt Leo Schenk van Poz&Proud. 'Maar zeker niet iedere homoman staat te springen om elke dag een pil te slikken. Voor de meesten werkt het condoom ook prima.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden