Verband zonnebank en huidkanker staat vast
Van niet aan te raden naar volledig af te raden. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft de bijsluiter voor zonnebanken drastisch herschreven (met video).
Vielen de zonnebanken sinds 1992 in de categorie ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’, het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) in Lyon zet deze bruiningsapparatuur nu op een lijn met arsenicum en mosterdgas, stoffen waarvan onomstotelijk is bewezen dat ze kanker bij mensen veroorzaken.
Ultraviolette straling
Tot de verhoogde risicofactor is besloten nadat uit een studie was gebleken dat niet een, maar twee typen ultraviolette straling kankerverwekkend kunnen zijn, zo schrijven de onderzoekers in de jongste editie van The Lancet Oncology. In UVA-straling, het meest toegepast bij zonnebanken, werd tot nu toe geen groot gevaar gezien. Recente experimenten met muizen hebben wetenschappers op andere gedachten gebracht.
Tekst gaat verder onder de video
De onderzoekers van het IARC brachten al eerder een onderzoek uit waarin ze er op wezen dat regelmatig gebruik van de zonnebank onder de 30 jaar de kans op een melanoom, de dodelijkste variant op huidkanker, met 75 procent verhoogt. Deze vorm komt voor bij 15 procent van de circa 22 duizend mensen bij wie jaarlijks huidkanker wordt geconstateerd.
In Duitsland mogen zonnestudio’s jongeren onder de 18 jaar sinds een maand niet meer toelaten, nadat het parlement een verbod had goedgekeurd. Ook in Nederland gaan stemmen op om de zonnebank taboe te verklaren voor jongeren. De uitbaters van zonnestudio’s zeggen dat verantwoord zonnen de risico’s beperkt. Als ze niet meer naar de zonnestudio mogen gaan jongeren onbegeleid thuis onder de zonnebank, luidt hun verweer.
Weren
De dermatoloog Gertruud Krekels, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie juichte het Duitse verbod vorige maand toe. Wietze van der Veen, werkzaam voor het Nederlands Kankerinstituut, pleitte er vorig jaar nog voor om jongeren tot 18 jaar te weren.
KWF Kankerbestrijding, het grootste landelijke gezondheidsfonds, raadt het gebruik van de zonnebank voor jongeren af. Het adviseert mensen die onder de hoogtezon willen een studio te kiezen met gediplomeerd personeel en goedgekeurde apparatuur. Erkende bedrijven zijn te vinden op de website van de branchevereniging Samenwerking Verantwoord Zonnen (SWZ).