Update

Venusovergang in Nederland alleen in het noorden te zien

Sterrenkijkers over de hele wereld hadden er lang naar uitgekeken, en in Nederland was het vanmorgen bij zonsopkomst zover: de planeet Venus trok als een klein gitzwart bolletje voor de zon langs.

Redactie
De Venusovergang vanochtend na zonsopkomst gefotografeerd vanuit Berlijn. Beeld ap
De Venusovergang vanochtend na zonsopkomst gefotografeerd vanuit Berlijn.Beeld ap

Alleen het uiterste noorden van Nederland had vanmorgen goed zicht op de venusovergang. De rest van het land moest het unieke fenomeen missen door een dik pak bewolking.

'Kort na zonsopkomst konden we de zon goed zien en zelfs foto's maken', zei Martin Ingen vanmorgen tegen het ANP. Ingen was in alle vroegte op de dijk bij de Waddenzee bij het Groningse Warffum gaan staan. 'We stonden er met een groep van 18 mensen met zonnekijkers en fotocamera's. We hebben zelfs kunnen fotograferen voordat de zon ook hier in de wolken verdween.'

Viel tegen
Op de Vismarkt in Groningen, slechts iets zuidelijker dan Warffum, viel het echter tegen. Daar waren zo'n 100 mensen bijeen op uitnodiging van de sterrenwacht van de universiteit, maar het zicht was heel beperkt. 'Het was vooral bewolkt, al kon je soms een glimp opvangen. Via de telescopen lukte het echter niet', aldus professor Peter Barthel.

Bij sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht waren zo'n 150 belangstellenden bijeen. Zij moesten, door de bewolking, het verschijnsel volgen via livestreams van elders over de wereld. 'Het leek wel een EK-wedstrijd. We volgden alles via grote schermen en onderwijl gaven experts uitleg over wat er precies te zien was. Voor het publiek was het, ondanks het slechte weer, een bijzondere ochtend', vertelde Robert Wielinga van de sterrenwacht.

Zeldzaam
Venus, de aarde en de zon staan bij een venusovergang precies op één lijn. Het is een zeldzame gebeurtenis die ongeveer iedere eeuw tweemaal kort na elkaar plaatsvindt. De vorige Venuspassage, zoals het verschijnsel wordt genoemd, vond plaats in 2004. De volgende gelegenheid zal vrijwel niemand die nu leeft meer meemaken, want die is pas op 10 december 2117.

Dat de Venuspassage op zulke onregelmatige tijden voorkomt, heeft te maken de vorm van Venus en de snelheid waarmee de planeet rond de zon cirkelt. Ook de verhouding van de baan van Venus met die van de aarde speelt een belangrijke rol.

Een Venusovergang is overigens veel minder spectaculair dan een zonsverduistering, waarbij de hele aarde in de schaduw wordt geplaatst. En zonsverduisteringen komen veel vaker voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden