Venus had waarschijnlijk oceanen en vulkanen

De planeet Venus had lang geleden uitgestrekte oceanen en er was grootschalige vulkanische activiteit, concluderen onderzoekers op basis van metingen.

Venus is bijna even groot als de aarde, maar staat dichter bij de zon. Het oppervlak gaat schuil onder een permanent gesloten wolkendek. De luchtdruk is 90 keer zo hoog als op aarde; de oppervlaktetemperatuur bedraagt bijna 500 graden.

Broeikaseffect

Kort na het ontstaan van de planeet moet hij echter veel meer op de aarde hebben geleken. De Venus Express-metingen doen nu vermoeden dat er lang geleden inderdaad oceanen waren. Die zijn later verdampt door een op hol geslagen broeikaseffect.

Venus Express heeft het zuidelijk halfrond van de planeet in kaart gebracht op infrarode golflengten. Op de ruim duizend foto's die tussen mei 2006 en december 2007 zijn gemaakt, is te zien dat de samenstelling van de hooglanden op Venus afwijkt van die van de lager gelegen delen.

Russische landers hebben in de jaren zeventig en tachtig vastgesteld dat de laagvlaktes uit bazalt bestaan. De infraroodmetingen doen echter vermoeden dat de hooglanden Phoebe Regio en Alpha Regio voornamelijk uit graniet zijn opgebouwd.

Plaattektoniek

Op aarde ontstaat graniet tijdens het proces van plaattektoniek, waarbij bazalt een reactie aangaat met water. Via grootschalig vulkanisme komt het lichtere graniet vervolgens weer aan het oppervlak, in de vorm van hoog gelegen continenten.

Als de hooglanden van Venus inderdaad uit graniet bestaan, moet de planeet dus ocenane, plaattekntoniek en vulkanisme hebben gekend. Mogelijk is er nog steeds sporadisch sprake van vulkanische activiteit.

De Venus Express-metingen zijn gepubliceerd in Journal of Geophysical Research. Een definitieve bevestiging van de samenstelling van de hooglanden van Venus is pas mogelijk wanneer ook daar een ruimtesonde landt.

Venus (impressie) (ESA) Beeld
Venus (impressie) (ESA)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden