Veertje tegen lekkende hartklep

Cardiologen van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein hebben deze week voor het eerst in Nederland bij twee patiënten een lekkende hartklep gerepareerd met een clipje.

Van onze verslaggever Broer Scholtens

De techniek is bedoeld voor patiënten die geen riskante hartoperatie kunnen ondergaan, bijvoorbeeld omdat ze slechte longen of nieren hebben. Zij kunnen alleen worden geholpen met medicijnen, maar die zijn vaak niet afdoende. De nieuwe cliptechniek geeft patiënten een betere kwaliteit van leven; bovendien leven ze langer, aldus het ziekenhuis.

Bij patiënten met een lekkende hartklep stroomt bloed terug in het hart. Daardoor pompt het hart het bloed – en daarmee zuurstof – minder effectief door het lichaam. Het gevolg is dat de patiënt last heeft van kortademigheid en vermoeidheid. 1 à 2 procent van de Nederlanders tussen 26 en 84 jaar heeft last van hartklepfalen waarbij meestal sprake is van een lekkende hartklep, aldus het Nieuwegeinse ziekenhuis.

Bij de nieuwe ingreep wordt met behulp van echografie gekeken waar het clipje het beste tegen de lekkende hartklep aan kan worden gedrukt. Het veertje zorgt ervoor dat de hartklep weer voldoende sluit. Het bloed zal dan weer goed naar de linker hartkamer stromen.

De ingreep duurt drie à vier uur. Na drie dagen kan de patiënt naar huis. Wereldwijd zijn er vierhonderd patiënten op deze manier geholpen. Het St. Antonius Ziekenhuis is het zesde hospitaal in Europa dat deze techniek toepast.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden