WetenschapKlopt dit wel?

Veel seks stelt de overgang uit – Klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: vrouwen die seksueel actief zijn, stellen de overgang uit.

Beeld Getty Images

Van wie komt die claim?

‘Met deze makkelijke truc stel je de overgang uit’, meldt Libelle afgelopen maand. Die truc luidt: seks, het liefst zo veel mogelijk. Uit nieuw onderzoek van de University College London zou blijken dat vrouwen die seksueel actief zijn – masturberen mag ook – 28 procent minder kans hebben om vervroegd in de overgang te gaan. De theorie erachter is dat het lichaam met die seksuele prikkels een signaal krijgt dat zegt: er kan nóg een kind aankomen. En dan is het immers evolutionair voordeliger om toch maar even te wachten met de menopauze. Het menopauze-uitstel-nieuws ging rond bij onder meer De Telegraaf, Vriendin en Margriet.

Klopt het?

De studie achter het nieuws is gepubliceerd in Royal Society Open Science. De Britse wetenschappers kregen toestemming om de gegevens van bijna drieduizend Amerikaanse vrouwen te doorploegen, die vanaf gemiddeld 46-jarige leeftijd herhaaldelijk medische tests krijgen en vragen over hun seksleven beantwoorden. De cijfers laten inderdaad zien: als een vrouw in het voorafgaande half jaar wekelijks seks had, liep ze het daaropvolgende jaar 28 procent minder risico in de overgang te komen dan als ze minder dan één keer per maand seks had.

Maar wat nu als de vrouwen minder zin hadden in seks omdát hun hormonen al op een lager pitje stonden, vraagt hoogleraar epidemiologie Cecile Janssens van de Emory University zich af, terwijl ze met ons de studie meeleest. Dan zijn minder seks en de vroegere overgang niet oorzaak en gevolg, maar zijn ze volgens Janssens beide het gevolg van een andere oorzaak: hormoonveranderingen.

De Britten probeerden die valkuil voor te zijn door bij de vrouwen rekening te houden met andere factoren die de sekslust beïnvloeden, zoals het geslachtshormoon oestradiol. Maar om het probleem goed uit te sluiten, hadden ze ook andere factoren voor sekslust beter moeten meenemen, vindt Annelien de Kat, die epidemiologisch onderzoek doet naar de overgang en als gynaecoloog in opleiding werkt in het UMC Utrecht.

Eigenlijk kan de studie sowieso niet goed laten zien of seks de menopauze uitstelt voor nog één laatste zwangerschap, zegt De Kat. ’Er zit ongeveer 10 jaar tussen de laatste mogelijkheid om spontaan zwanger te worden en de menopauzeleeftijd zelf, dus waarom de onderzoekers hier verwachten dat het seksleven een half jaar vantevoren nog invloed heeft, snap ik niet zo goed. En de meeste 46-jarige vrouwen kunnen al niet meer spontaan zwanger worden. Ze hadden de analyse beter kunnen uitvoeren bij jongere vrouwen met een regelmatige cyclus zonder overgangsklachten.’

Zelfs als deze bezwaren allemaal niet golden, dan nog is die 28 procent minder risico op een vervroegde overgang een kleine winst, vindt De Kat. ‘Het is een kleine kansverlaging op een kleine kans, per jaar gezien.’ Om precies te zijn: voor bijna 90 procent van alle vrouwen in de studie maakte het seksleven niets uit voor hun overgangsmoment.

Eindoordeel

Nee, deze nieuwe studie onthult helemaal geen ‘makkelijke truc’ om de overgang uit te stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden