Veel rugpijn bij jongeren blijkt goed te behandelen

Eenzesde van alle jongvolwassenen die met onbestemde chronische lage rugklachten bij de huisarts aankloppen, heeft een vorm van ontstekingsrugpijn die goed te behandelen is, maar vaak niet wordt herkend.

Beeld thinkstock

Dat blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Lonneke van Hoeven en reumatoloog Angelique Weel, dat vandaag verschijnt in het vakblad Plos One. Ze onderzochten bijna 600 chronische rugpatiënten tussen de 18 en 45 jaar.

Bloedonderzoek en mri-scans wezen uit dat ruim 16 procent kampt met axiale spondyloartritis, een soort reuma in de rug. Het is een verzamelnaam voor tal van ziektebeelden die worden veroorzaakt door ontstekingen in het onderste deel van de rug.

'Die ontstekingen kunnen leiden tot extra botvorming en daardoor wordt de rug stijf', legt Van Hoeven uit. De ziekte van Bechterew is de bekendste vorm. De oorzaak is onbekend.

Eerder onderzoek

De cijfers bevestigen de uitkomst van hun eerdere onderzoek onder bijna 400 patiënten: bijna een kwart van hen bleek rugreuma te hebben. Patiënten krijgen vaak te horen dat hun klachten vanzelf wel over gaan, slikken pijnstillers of worden naar de fysiotherapeut gestuurd, vertelt Van Hoeven, verbonden aan het Erasmus MC en het Maasstad Ziekenhuis. Terwijl het van groot belang is dat de reumatische aandoening tijdig wordt ontdekt, omdat medicijnen beter aanslaan als patiënten er vroeg bij zijn.

'Ik schrok van het aantal jonge mensen in ons onderzoek dat vanwege hun rugklachten al volledig was afgekeurd. Als hun aandoening eerder was onderkend had dat voor hen vermoedelijk een groot verschil gemaakt.'

Hoogleraar reumatologie Frank van den Hoogen (Radboud umc), die niet bij het onderzoek is betrokken, noemt de cijfers hoog, maar niet onwaarschijnlijk. Hij krijgt patiënten op zijn spreekuur die vaak al jaren klachten hebben. 'Veel mensen lopen inderdaad rond zonder te weten wat ze hebben.'

Het is belangrijk, zegt ook Van Hoeven, dat huisartsen de aandoening eerder herkennen. Jaarlijks melden zich ongeveer 200 duizend patiënten tussen de 18 en 45 jaar bij de huisarts met chronische aspecifieke rugklachten, rugpijn zonder dat daarvoor een aanwijsbare lichamelijke oorzaak is (zoals een hernia).

Vragenlijst

Tot voor kort was het beginstadium van axiale spondyloartritis lastig op te sporen, vertelt Van den Hoogen. Op een röntgenfoto is alleen bot te zien dat is beschadigd, en dan is de ziekte al ver gevorderd. Nu kan met behulp van een mri-scan de ziekte jaren eerder zichtbaar worden gemaakt, aldus Van Hoeven. 'De ontsteking veroorzaakt vocht in het bot en dat zien we op de mri.'

Om de huisarts een handvat te geven, hebben de Rotterdamse wetenschappers een korte vragenlijst ontwikkeld. Daarmee is de groep patiënten met reuma in de rug tijdig te herkennen.

De komende tijd onderzoeken ze of de patiënten van huisartsen die de vragenlijst gebruiken, en dus eerder naar de reumatoloog worden gestuurd, op de lange termijn beter af zijn. Pas als dat duidelijk is, kan de lijst in alle huisartsenpraktijken worden gebruikt.

Beeld thinkstock
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden