'Veel melk drinken vergroot kans op kanker'

Melk drinken hoeft helemaal niet gezond te zijn. Veel melk drinken vergroot juist de kans op kanker. Dat is de strekking van de lezing die de Amerikaanse toponderzoeker Walter Willett morgen in Rotterdam houdt.

© Thinkstock

Dat je van melk sterkere botten krijgt, is een fabeltje, aldus Willett op de website van De Telegraaf. Volgens hem lopen mensen die dagelijks meer dan twee glazen melk drinken, even vaak botbreuken op als anderen.

Willett, hoogleraar epidemiologie en voedingsleer aan de Amerikaanse Harvard-universiteit, onderzoekt het verband tussen voeding en gezondheid. Daarbij ligt de nadruk op hart- en vaatziekten en kanker.

Mensen die veel melk drinken, zouden volgens Willett meer kans lopen op bepaalde typen kanker, waaronder prostaatkanker. Hij signaleert ook dat mensen die veel melk drinken langer worden dan anderen, en dat langere mensen weer grotere risico's dan anderen lopen op onder meer borst- en eierstokkanker.

Willett zet vraagtekens bij het advies van het Voedingscentrum, dat de consumptie van drie tot vier glazen melk of melkproducten per dag adviseert. Hij wijst erop dat melk bij onder meer darmkanker een positieve invloed kan hebben, maar zegt dat onderzoek moet uitwijzen waar precies de grens ligt tussen de voor- en nadelen van melkconsumptie voor de gezondheid. In afwachting van de uitkomst bestempelt hij twee glazen melk of melkproducten per dag al als veel.

Willett zal zijn rede morgen uitspreken tijdens het door het Erasmus Medisch Centrum georganiseerde symposium Lof der Geneeskunst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.