ColumnCtrl-Alt-Delete

Vanaf nu bekvecht u met de computer over wie de vaatwasser uitruimt

Bard van de Weijer bespreekt de logica en onlogica van technologica. Deze week: elektronisch debatteren.

Links Project Debater, de IBM-computer met dossierkennis waar Tweede Kamerleden jaloers op zijn. Rechts topdebater Dan Zafrir, die zich voorbereidt op een debat met de zwarte kast naast hem op het kantoor van IBM in San Francisco. Beeld AP
Links Project Debater, de IBM-computer met dossierkennis waar Tweede Kamerleden jaloers op zijn. Rechts topdebater Dan Zafrir, die zich voorbereidt op een debat met de zwarte kast naast hem op het kantoor van IBM in San Francisco.Beeld AP

Goed, we zijn er. De Heilige Graal in technoland is gevonden; kunstmatige intelligentie is nu zo slim dat ze even goed kan argumenteren als uw geliefde. Vanaf nu kunt u dus met de computer bekvechten over de vraag of vuile sokken op de trap gelegd mogen worden, of dat ze immer en altijd in de wasmand op zolder gedeponeerd dienen te worden. U kunt elektronisch kibbelen over de vraag of Eels beter is dan Radiohead en wiens beurt het is de vaatwasser uit te ruimen (net als in het echte leven is dit een zinloze discussie en staat u uiteindelijk het bestekbakje leeg te ruimen, omdat AI dat nu eenmaal niet zelf kan).

Blijft staan dat het een mooie sprong voorwaarts is van IBM met zijn Project Debater, de tamelijk bloedeloze naam van zijn nieuwe argumentenorakel. Deze digitale betweter werd ingezet tegen twee Israëlische studenten om hen te overtuigen van het idee dat overheden onderzoek in de ruimte moeten bekostigen. Een makkelijk te winnen pleidooi natuurlijk, maar het gaat om het idee dat een computer vier minuten lang kan ouwehoeren over een stelling waar hij tot voor kort niets mee kon aanvangen.

De aanwezigen waren onder de indruk. Ik kan me dat voorstellen. Iedereen die het moet stellen met de armetierige conversaties die Siri met ons voert, wordt al snel opgewonden van een computer die een minutenlang betoog kan houden. Natuurlijk was het debat volledig gescript: het apparaat was voorbereid op het onderwerp en had zijn geheugen gevuld met duizenden documenten. Niettemin zou ik het graag eens tegen hem opnemen.

Het schijnt zelfs dat Project Debater grapjes kan maken. Met een goed getimede kwinkslag kun je een tegenstander flink op het verkeerde been zetten, en ik ben benieuwd hoe het IBM-orakel dat flikt. Want humor en computers waren tot nu toe geen gelukkige combinatie. Vraag Siri maar eens een mop te vertellen.

Als hij kan debatteren en grapjes maken, is Project Debater misschien wel een ideaal Kamerlid. Je kunt hem in elk geval niet betrappen op gebrek aan dossierkennis. Ik weet wel een paar Haagse types die hij wat mij betreft zou mogen vervangen. Het enige waar Project Debater volgens experts niet mee uit de voeten kan, is ironie en sarcasme. Dit betekent dat IBM hem nog even moet doorontwikkelen voor ze hem kunnen loslaten in het parlement. Maar als het zo ver is, staat er wat mij betreft weinig in de weg hem in te zetten voor 50Plus. Mijn stem heeft hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden