De feiten voor bij de borrelKerst

Van tien bezoekers in Oostenrijk tot één in België: wat zijn de regels rond Kerst in de rest van Europa?

Drie gasten mogen we in Nederland met Kerst ontvangen. Hoe gaat dat elders in Europa? Zijn overheden streng, of laten ze de teugels juist vieren? 

null Beeld AFP
Beeld AFP

It’ll be lonely this Christmas. Voor veel Nederlanders wordt deze Kerst een stuk eenzamer dan normaal. Van premier Rutte mogen we per dag maximaal drie gasten ontvangen. En dat is nog een versoepeling ten opzichte van de grens van twee personen ouder dan 13 jaar, die in de rest van de lockdown geldt. Hoe gaat het elders in Europa rond de feestdagen? Zijn er strenge regels, of laten overheden de teugels juist vieren met Kerst?

Heel Europa worstelt met de golf coronabesmettingen, maar elk land heeft andere maatregelen voor de kerstperiode. Het aantal mensen dat aan het kerstdiner mag aansluiten, varieert van onbeperkt in Portugal, tien uit tien verschillende huishoudens in Oostenrijk, tot één contact in België, met wie dan wel geknuffeld mag worden (alleenstaanden mogen twee knuffelcontacten ontvangen). In Duitsland mogen vier mensen aansluiten, in Frankrijk mogen er in totaal zes volwassenen aanwezig zijn bij het kerstdiner.

Beperkingen met Kerst per land Beeld Thijs Balder/Volkskrant infographics
Beperkingen met Kerst per landBeeld Thijs Balder/Volkskrant infographics

Net als in Nederland zijn de maatregelen in veel landen een advies en geen wet. Griekenland adviseert zijn inwoners om met niet meer dan negen personen uit maximaal twee huishoudens bij elkaar te komen tijdens de feestdagen. Zweden doet een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van zijn inwoners. De Zweedse overheid raadt aan met niet meer dan een klein gezelschap bijeen te komen, maar noemt bewust geen aantal bezoekers. Een harde grens stellen kan niet, aldus de gezondheidsautoriteiten daar, omdat ieders situatie anders is.

Veel landen zijn rond Kerst net iets ruimhartiger dan op gewone dagen. Vooral Portugezen mogen veel. In Portugal is een maximum toegestaan van tien personen per bijeenkomst, maar met Kerst wordt deze regel tijdelijk losgelaten. Buurland Spanje lijkt ook soepel: daar mogen tien mensen samenkomen. Maar Spaanse kinderen tellen mee in het maximumaantal aanwezigen, anders dan in veel andere landen, waar alleen het aantal aanwezige volwassenen wordt beperkt.

Ook op andere terreinen strijken de overheden rond Kerst met de hand over het hart en is er net iets meer vrijheid. In Frankrijk geldt momenteel een avondklok van 8 uur ’s avonds tot 6 uur ’s ochtends, maar op kerstavond mogen burgers langer buitenblijven. Voor Oud en Nieuw wordt geen uitzondering gemaakt. Portugal heft van 23 tot 26 december tijdelijk het interne reisverbod op. 

Beperkingen met Kerst per land Beeld Thijs Balder/Volkskrant infographics
Beperkingen met Kerst per landBeeld Thijs Balder/Volkskrant infographics

Het Verenigd Koninkrijk heeft een complex systeem van ‘christmas bubbles’ bedacht, waarin huishoudens tijdens Kerst kunnen samenkomen. Natuurlijk hebben Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland elk nét andere regels. De onlangs ontdekte mutatie van het virus, die veel besmettelijker lijkt te zijn, leidt weer tot nieuwe regels: in Londen en het zuidwesten van Engeland zijn de kerstbubbels al afgeschaft. In Noord-Ierland, Wales en Schotland geldt de versoepeling nog maar voor één dag. Eerder was een langere periode van soepelere regels gepland.

Oostenrijk, waar het kerstregime toch al soepel is, geeft zijn burgers een extra meevaller. Zij kunnen de kerstcalorieën wegwerken op de lange latten, want vanaf 24 december gaan de pistes open. Alleen voor de lokale bevolking, toeristen zijn niet welkom.

De Tsjechische overheid geeft kerstkoekjesadvies, want een Kerst zonder koekjes is voor Tsjechen onvoorstelbaar: doe wegwerphandschoenen aan bij het bakken en maak individuele bordjes, in plaats van massale porties op dienbladen. 

Wie niet zelf wil koken, is in Nederland aangewezen op diepvriesmaaltijden of restaurants die thuisbezorgen. Ook in Polen, Zwitserland en België zijn de restaurants dicht. In onder andere Tsjechië, Zweden, Spanje en Ierland is de horeca open met Kerst, al gelden er strenge regels over het aantal bezoekers en de openingstijden.

Al met al zien we een lappendeken van uiteenlopende maatregelen, om grosso modo hetzelfde probleem te verhelpen: oplopende besmettingscijfers. Het is niet verwonderlijk dat ruim driehonderd Europese experts in het Britse medische tijdschrift The Lancet oproepen tot een pan-Europese aanpak ter bestrijding van het coronavirus. Want als één ding duidelijk wordt uit deze rondgang langs de kerstcoronaregels, is het dat Europese eenheid aan de kerstdis nog ver weg is.

Beperkingen met Kerst per land Beeld Thijs Balder/Volkskrant infographics
Beperkingen met Kerst per landBeeld Thijs Balder/Volkskrant infographics
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden