Van pratende drol tot Face ID: de nieuwe iPhone X in tien hoofdstukken

Apple's nieuwe vlaggeschip iPhone X is sinds deze maand beschikbaar. Laurens Verhagen probeerde hem afgelopen week.

Beeld Apple

1. Het uiterlijk

De iPhone X is het eerste echt nieuwe ontwerp sinds de iPhone 6. Het toestel valt op door smalle randen waarbinnen het grote oled-scherm ligt. Dat ziet er veel moderner uit dan de toch wat gedateerd ogende 8 en 8 Plus. In de vormtaal van de X - uit te spreken als 10 - lijkt Apple te knipogen naar zijn allereerste modellen, zeker in de versie met metalen rand. Het is een fraai toestel dat lekker in de hand ligt, maar het toestel is zeker niet zo onderscheidend als de Samsung Galaxy S8 met zijn om de randen bollende scherm of als Apple's eigen strak aangesneden iPhone 4 en 5 dat waren.

2. Face ID

Niet dat Touch ID nou zo beroerd werkte - integendeel. Toch voelde Apple zich verplicht om afscheid te nemen van het eenvoudig ontgrendelen van de iPhone met een vingerafdruk. Bij de X gaat dat via gezichtsherkenning, door Apple Face ID genoemd. Dit heeft twee grote voordelen. Het eerste is vooral esthetisch. De trend - niet alleen bij Apple - dicteert dat smartphones nauwelijks randen mogen hebben en alleen uit scherm moeten bestaan. De oude homeknop moest dus verdwijnen en daarmee verdween de vingerafdrukscanner. Concurrenten verhuizen die knop naar de achterzijde van hun toestellen, maar dat vond Apple geen optie.

Face ID is ook een stuk veiliger dan de oude biometrische ontgrendelingsmethode. Volgens de fabrikant was er met de vingerafdruk een kans van 1 op 50 duizend dat iemand toegang krijgt zonder dat dat de bedoeling is; bij Face ID is dat 1 op een miljoen. Uiteraard zijn er vanuit alle hoeken identieke tweelingen voor de camera gezet en in sommige gevallen bleek Face ID te foppen. En in een enkel geval gebeurde dat ook met gewone broers die griezelig veel op elkaar leken. Maar toch scoort Face ID een stuk beter dan Touch ID.

Met Face ID kun je meer dan de telefoon ontgrendelen. Ook zeer privacygevoelige apps, zoals ING of de virtuele wachtwoordkluis LastPass, kunnen via Face ID geopend worden.

In de praktijk is Face ID gebruiksvriendelijk, maar net wat trager dan Touch ID. Het instellen is een fluitje van een cent: kwestie van wat rondjes met je hoofd draaien. Daarna gaat de zogenoemde TrueDepth-camera aan het werk, waarbij 30 duizend onzichtbare punten van het gezicht worden geanalyseerd en geprojecteerd. Zo wordt het reliëf van het gezicht nauwkeurig in kaart gebracht als een soort 3D-kaart. Omdat een infraroodcamera de afbeelding van dit rooster vastlegt, werkt de methode ook in het donker en is de camera niet voor de gek te houden met een foto.

De iPhone X op een stapel oudere iPhones. Beeld Hans Poel / de Volkskrant

3. Help, waar is de homeknop?

Ja, de homeknop moest dus verdwijnen. Waar je als kersverse iPhone X-gebruiker soms toch nog even terugverlangt naar het gebruiksgemak en de snelheid van Touch ID, daar mis je de homeknop na een paar minuten al niet meer. Met een nieuwe veegbeweging keer je altijd eenvoudig terug naar het beginscherm. Het schakelen tussen verschillende apps gebeurt via een andere nieuwe beweging.

Apple heeft alle routines over boord moeten gooien, want ook het maken van screenshots of het uitschakelen van het toestel werkt nu anders. De rechterknop aan de zijkant is niet langer bedoeld voor het uitzetten van de iPhone, maar voor het activeren van spraakassistent Siri.

4. Einde van een ringtonetijdperk

Jarenlang was de Marimba de standaard-ringtone op iPhones. Het is mooi geweest; de X heeft een nieuwe standaardbeltoon: Bezinning. Daar is niet iedereen even enthousiast over. 'Dit is allesbehalve bezinning. Het is een licht neurotische melange van bij elkaar geveegde xylofoongeluiden die je het gevoel geven dat de wereld op het punt staat te vergaan als je telefoon gaat', zo omschrijft reviewsite CNet zijn onvrede. Gelukkig zijn er genoeg andere ringtones om uit te kiezen.

5. Animoji

In de berichtenapp iMessage kunnen nu animoji worden gemaakt. De dieptecamera aan de voorzijde registreert het gezicht en vertaalt de expressies (opgetrokken wenkbrauwen, mondbewegingen) in real time naar de beschikbare emoji. En zo is snel een zingende drol gemaakt. Dat heeft een zekere verslavende charme, blijkt uit de animoji karaoke-hype, waar zingende animoji bekende songs vertolken.

6. Oledscherm

Aan het scherm valt eerst het forse formaat op. Of liever gezegd: de verhouding van scherm ten opzichte van het toestel. Apple is hierin zo ver gegaan, dat er bovenaan een inkeping te zien is, die ruimte biedt aan zaken als de microfoon, infraroodcamera, gewone camera, rasterprojector en infraroodbelichter. Appmakers moeten rekening houden met deze rare hap. Het scherm zelf is - primeur voor Apple - een oled-exemplaar, afgenomen van concurrent Samsung. Het resultaat mag er zijn: haarscherp, contrastrijk en levendige kleuren. Het is allemaal nog nét even wat mooier dan bij de iPhone 8.

7. Selfiefeestje

Grootste verschil met de gewone iPhone 8 is dat de X aan de achterzijde twee camera's heeft. Hiermee kunnen foto's met diepte-effect worden genomen, wat ook al met de uit de kluiten gewassen 8 Plus kon. Ten opzichte van die 8 Plus heeft de X ook een noviteit: omdat er aan de voorzijde een extra dieptecamera zit, kunnen nu ook selfies worden genomen met belichtingseffecten.

Met de gewone camera zit Apple met de X aan de top en doet het volgens specialisten zelfs nog net wat beter dan erkende toppers als de Samsung Galaxy Note 8, Huawei Mate 10 of Google Pixel 2.

8. Glas

Net als de iPhone 8 heeft de X een glazen achterzijde. Dat is nodig om het toestel draadloos te kunnen opladen. Apple benadrukt dat zijn nieuwste iPhone oersterk is, maar wie peperdure reparaties wil voorkomen, kan het toestel wellicht toch beter in een hoesje stoppen. Verzekeraar SquareTrade stelt op basis van valproeven namelijk dat de iPhone X 'de breekbaarste iPhone ooit' is.

Tekst gaat verder onder video

9. Formaat en gewicht

De X heeft een groter scherm dan de 8 Plus, terwijl de afmetingen van het toestel een stuk kleiner zijn. Dat is uitstekend nieuws, want de 8 Plus en voorganger 7 Plus zijn te groot voor de broekzak. Op dit punt kon Apple niet meer mee met de concurrentie. Ten opzichte van de gewone 8 is de X wel wat zwaarder geworden.

10. De prijs

Het minst leuke onderdeel: de prijs. De X met 64 GB geheugen kost 1.159 euro, die met 256 GB zelfs 1.329 euro. Concurrenten zijn onder andere de Samsung Galaxy S8 (tussen de 600 en 700 euro), Huawei Mate 10 Pro (800 euro) en Samsung Galaxy Note 8 (rond de 950 euro). Maar ja, die dragen niet het Apple-logo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden