Van het rub-mengsel krijgt vlees een mooi korstje, maar ook veel zout

Barbecuevlees marineer je niet meer, je gebruikt een stoere rub! Beter, lekkerder en gezonder?

Loethe Olthuis
null Beeld anp
Beeld anp

Wat is een 'rub'?

Een mengsel van zout, specerijen en kruiden, bedoeld om vlees voor het barbecueën mee in te wrijven: vandaar de naam 'rub', Engels voor 'wrijven'. In de supermarkt vind je tegenwoordig diverse merken.

Wordt het vlees echt lekkerder met een rub?

Met een rub wordt het vlees minder vochtig dan met een marinade en krijgt het een mooier korstje. Rubben is ook minder werk dan marineren. Het vlees wordt wel erg zout. Ongezond, want dat krijgen we al te veel binnen. Zout is het hoofdbestanddeel van de meeste rubs, variërend van 20 tot 80 procent. Nu zit er ook flink wat zout in vleesmarinades, maar dat lekt er deels af. Als je je vlees stevig rubt, blijft het zout goed zitten.

null Beeld
Beeld

Wat zit er verder nog in zo'n rub?

Specerijen als paprika, koriander, komijn en peper; kruiden als oregano en tijm; ui-, mosterd- en knoflookpoeder. Soms nog suiker. De meeste rubs lijken erg op elkaar.

Waarom zit er zoveel zout in?

Zout is de goedkoopste smaakmaker die er is, samen met suiker. Veel mensen zijn bovendien dol op zout. Maar zout geeft geen extra smaak of geur. Die moet van de andere bestanddelen komen. Als je je vlees een lekker smaakje wilt geven, wordt het met een rub al snel bremzout.

Maar dat zout kan ik er toch ook zelf op doen?

Precies. Je kunt je vlees ook kruiden met kruidenmengsels zonder zout; die heten dan alleen geen rub. In de meeste kruidenmixen van Jonnie Boer bijvoorbeeld zit geen zout. Maar je kunt ook prima zelf je vlees rubben: met knoflook- en paprikapoeder, komijn, Provençaalse kruiden, tijm of oregano kom je een heel eind. Dan betaal je ook niet voor zout: dat koop je voordeliger los.

Rub
Prijs: euro 4,- voor 100 g
Oordeel: *
Verkrijgbaar: supermarkt, slager
Prijs: euro 4,- voor 100 g

Kun je rubs ook voor vis gebruiken?

De meeste zijn veel te heftig. Veel alternatieven zijn er niet: probeer 'lemon pepper' of kruidenmengsels met citroen, gember of sumak (zure specerij). Of maak je eigen viskruidenmix van citroensap en -schil, gehakte dille en venkelzaad.

Zijn rubs eigenlijk wel duurzaam?

Biologische kruiden en kruidenmixen zijn er genoeg, maar ik heb geen rubs met biologische ingrediënten kunnen vinden. Zou een goed idee zijn, want veel specerijen worden nogal milieubelastend geteeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden