Vaccins Mexicaanse griep vernietigd

Het wereldwijde overschot aan vaccins tegen de Mexicaanse griep is zo groot dat zelfs gratis weggeven kansloos is geworden.

Van onze verslaggeefster Ellen de Visser

De voorraad voor ontwikkelingslanden blijkt groot genoeg. Een jaar na aanvang van de grieppandemie, rest daarom slechts de afvalverwerker. Alleen al in Europa worden de komende maanden meer dan honderd miljoen vaccins weggegooid.

Dit voorjaar nog liet Klink de Kamer weten dat de regering geen geld had om een deel van de overtollige vaccins aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te schenken. De WHO zette snel na het uitbreken van de pandemie een donatieprogramma op ten behoeve van landen die geen geld hadden voor de aanschaf van vaccins. Farmaceutische bedrijven en welvarende landen schonken ruimhartig.

Nederland deed daar niet aan mee. Klink dacht aanvankelijk dat hij de ongebruikte vaccins zou kunnen verkopen. Dat mislukte: hij wist slechts 257 duizend doses te slijten. Nu hij alsnog wil doneren, blijkt dat niet meer nodig. Het overschot aan vaccins is ontstaan doordat de pandemie snel over zijn hoogtepunt heen was en lang niet iedereen hoefde te worden ingeënt.

Medewerkers van de RIVM pakken vaccins tegen de Mexicaanse griep in. (ANP) Beeld
Medewerkers van de RIVM pakken vaccins tegen de Mexicaanse griep in. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden