Update
UvA dreigt bezetters met kort geding
De actievoerders die het Bungehuis in Amsterdam bezetten, moeten daar voor dinsdag 12.00 uur weg zijn. Gebeurt dat niet, dan stapt de Universiteit van Amsterdam (UvA) naar de rechter voor een kort geding. Dat heeft een woordvoerder van de UvA vandaag laten weten.
De actievoerders bezetten al sinds vrijdagochtend het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen in het centrum van Amsterdam. De actievoerders van De Nieuwe Universiteit (DNU) vinden dat de inspraak van studenten en docenten nu minimaal is. Ze willen meer openbaarheid van het financieel management en volledige openbaarheid van bestuur. De UvA wil dat ze naar een ander gebouw verkassen en daar met ze in debat gaan.
Ze weigeren nog altijd de bezetting te beëindigen en uit te wijken naar een ander leegstaand gebouw van de Universiteit van Amsterdam. Ze negeren daarmee het aanbod van het universiteitsbestuur om 'de dialoog aan te gaan' in BG5 op het Binnengasthuisterrein.
Drukmiddel niet opgeven
'We gaan ons drukmiddel niet opgeven', aldus El, studente Europese studies en een van de bezetters. 'We proberen al maanden de dialoog aan te gaan met het college van bestuur, maar ze luisteren nooit.'
'Colleges kunnen niet op hun normale locatie doorgaan en moeten worden verplaatst. Studiegesprekken kunnen niet doorgaan, mensen kunnen niet aan het werk', aldus een woordvoerder van de universiteit eerder vandaag. Volgens de bezetters kunnen medewerkers wel gewoon naar binnen, 'door het raam'. Een van de bezetters zei dat hij dat al ongeveer twintig mensen had zien doen. 'Maar het faculteitsbestuur is niet welkom', voegde hij eraan toe.
Volgens geschiedenisstudent Derk doen ook enkele docenten mee aan de bezetting. 'We gaan net zo lang door tot onze eisen zijn ingewilligd', beweert hij.
Met de bezetting herleven oude tijden. Vooral in de jaren zestig en zeventig waren bezettingen van universiteitsgebouwen voor meer democratie en inspraak schering en inslag.
Aangifte
Het universiteitsbestuur had vrijdag bij de politie al aangifte gedaan van huisvredebreuk. In een open brief riep bestuursvoorzitter Louise Gunning de bezetters op het gebouw snel te verlaten. 'Het debat over (de organisatie van) het onderwijs en onderzoek in Nederland is waardevol en moet gevoerd worden', aldus Gunning. 'Het Bungehuis is echter niet die plek. Hier moet onderwijs kunnen plaatsvinden, hier moeten studiegesprekken met studenten worden gehouden, medewerkers moeten naar hun werkplek kunnen.'
Zondag volgde een tweede schrijven namens het universiteitsbestuur: 'Wij vinden het van het grootste belang dat maandag het onderwijs en onderzoek doorgang kunnen vinden.' Volgens de politie beraadt 'de driehoek' (burgemeester, korpschef en hoofdofficier van justitie) zich nog op gepaste maatregelen. Een politiewoordvoerder zei zondag geen ontruiming vóór maandag te verwachten.
Bungehuis occupied, response to the university wanting to sell it off to be a Soho House (private member club/hotel) pic.twitter.com/FGyDqByXkV
— Mark Minkjan (@markminkjan) 12 februari 2015
Een complicerende factor kan zijn dat zich vlak bij het bezette Bungehuis het krakersbolwerk Vrankrijk bevindt. Het wordt niet uitgesloten dat krakers de studenten steunen bij hun actie.
De actievoerende studenten opereren onder het collectief de Nieuwe Universiteit. 'Universiteiten worden top- down bestuurd, wat academisch onderwijs en onderzoek ernstig schaadt', stellen zij. 'De inspraak van studenten en docenten is minimaal. Wij willen een democratische universiteit.' Ook universiteitsmedewerkers zouden meedoen aan het collectief.
De belangrijkste eis van de actievoerders is dat studenten en hoogleraren meebeslissen over de benoeming van het bestuur. Ze willen ook meer transparantie, minder 'rendementsdenken' en publicatiedrang en minder flexcontracten voor medewerkers.
Studenten bezetten Bungehuis UvA http://t.co/E9ltRv6b3L Met redelijke eisen: http://t.co/fHFVx1s3zg die #PPNH steunt pic.twitter.com/5Gn0q3OlSU
— Matthijs Pontier (@Matthijs85) 12 februari 2015