Klopt dit wel?Slaaptekort

Uur te weinig nachtrust maakt drie keer zo bevattelijk voor verkoudheid – Klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: Uur te weinig nachtrust maakt drie keer zo bevattelijk voor verkoudheid.

Enith Vlooswijk
Een uurtje te weinig nachtrust zou je al drie keer zo bevattelijk voor een verkoudheid maken. Beeld ANP XTRA
Een uurtje te weinig nachtrust zou je al drie keer zo bevattelijk voor een verkoudheid maken.Beeld ANP XTRA

Reik elkaar de elleboog, was de handen regelmatig en gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten. In een artikel met tips om besmetting met het coronavirus te voorkomen, voegde Metro onlangs nog een ander advies toe: ga op tijd naar bed, want zelfs een uurtje te weinig nachtrust maakt je al snel drie keer zo bevattelijk voor een verkoudheid.

Klopt het?

Het artikel bevat een link naar een eerder verhaal in dezelfde krant. Daarin vertelt slaapexpert Gerard Kerkhof, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, over de gevolgen van slaaptekort voor het menselijk lichaam. Nergens in het artikel zegt hij dat de kans op een verkoudheid verdriedubbelt door een uurtje minder slapen. Kerkhof is zelf niet bereikbaar, maar Winni Hofman, hoogleraar slaap aan dezelfde universiteit, zegt dat slaap in elk geval belangrijk is voor een goede gezondheid. ‘Elke nacht krijgt ons immuunsysteem tijdens de diepe slaap een oppepper. Er worden dan stoffen aangemaakt die het immuunsysteem herstellen. Een chronisch slaaptekort kan dus zeker leiden tot een verminderde weerstand.’ Bij een bekende Amerikaanse studie uit 2015 droegen 164 gezonde volwassenen polssensoren om gedurende een week hun slaapactiviteit vast te stellen. Vervolgens kregen de proefpersonen een verkoudheidsvirus toegediend en werden ze vijf dagen lang afgezonderd in een hotel. Van degenen die gemiddeld meer dan zeven uur sliepen, werd ongeveer 17 procent verkouden – vastgesteld aan de hand van antilichamen in hun bloed en snotneuzen. Dat gold voor 23 procent van degenen die maar zes tot zeven uur sliepen en voor 30 procent van hen die nog een uur minder slaap kregen. Van mensen die minder dan vijf uur sliepen, werd 45 procent verkouden. Kortom: hoe minder slaap, des te bevattelijker we zijn voor een verkoudheid, maar maar één uur minder slaap maakt je nog niet drie keer (300 procent) zo bevattelijk – eerder zo’n 35 procent.

Slaaponderzoeker John Axelsson van de Universiteit van Stockholm bevestigt dit. Verder wijst hij op de mogelijkheid dat niet uitsluitend het tekort aan slaap zelf de proefpersonen bevattelijker maakte voor een verkoudheid. ‘De reden waaróm deze mensen minder sliepen, kan ook een rol spelen. Denk aan stress tijdens het werk.’ Ter controle zou het goed zijn een studie uit te voeren waarbij proefpersonen opzettelijk voortijdig worden gewekt. Zo’n studie ontbreekt nog.

De Amerikaanse studie maakte gebruik van een veel voorkomend verkoudheidsvirus. Of de bevattelijkheid voor het Coronavirus met hetzelfde tempo toeneemt bij slaapgebrek, is volgens Axelsson nog maar de vraag. ‘Dat hangt af van het mechanisme waarmee het virus menselijke cellen in komt en zich verspreidt.’

Eindoordeel

Hoe minder we slapen, des te bevattelijker we zijn voor een verkoudheidsvirus. Een uur minder slaap maakt het risico echter niet drie keer zo groot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden