Urinetest spoort prostaatkanker op

Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Michigan in Ann Arbor hebben de basis gelegd voor een urinetest om prostaatkanker op te sporen, blijkt uit een publicatie die donderdag is verschenen in Nature....

Van onze verslaggever Broer Scholtens

Onderzoekers van de medische faculteit zijn in honderden stukjes tumorweefsel en in bloed- en urinestalen op zoek gegaan naar chemische verbindingen die een rol spelen bij tumorvorming, in feite een cascade van biochemische reacties waarbij allerlei tussenproducten ontstaan.

Ze vonden met behulp van een massaspectrometer 1126 verschillende chemische verbindingen. De concentratie van zes daarvan stijgt snel naarmate een tumor zich ontwikkelt van gelokaliseerde tumorcel naar uitzaaiende prostaatkanker. De concentratie van een daarvan, het stofje sarcosine, stijgt zelfs erg snel, en lijkt dus bruikbaar als vroege indicator voor prostaatkanker.

Door de concentratie van het stofje te bepalen, is te achterhalen om welke type prostaatkanker het gaat. Een snel woekerende variant of een langzaam groeiende kanker, stellen de onderzoekers in het artikel. Bovendien is de progressie te volgen. Het duurt zeker vijf jaar voordat een commerciële urinetest op de markt komt, stellen ze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden