Universiteiten ruziën om jobhoppende prof

Tussen de drie technische universiteiten is onenigheid ontstaan na de overstap van een hoogleraar en drie van zijn wetenschappelijke onderzoekers van Twente naar Eindhoven.

De kwestie kwam aan het rollen nadat de TU Eindhoven de benoeming had bekendgemaakt van prof. dr. ir. Hans Kuipers tot hoogleraar in het cluster Procestechnologie. Kuipers bekleedde aan in Twente het ambt van hoogleraar Fundamentals of Chemical Reaction Engineering.

In Kuipers kielzog stappen drie medewerkers uit zijn onderzoeksgroep ook over. Het zijn Martin van Sint Annaland, universitair hoofddocent, en wetenschappelijke medewerkers Niels Deen en Fausto Galluci.

Het bestuurscollege en de universiteitsraad van Universiteit Twente (UT) verwijt de TU Eindhoven de gedragscode te hebben geschonden waarin de universiteiten hebben afgesproken niet actief onder elkaars topfunctionarissen mogen werven zonder onderling overleg vooraf.

Collegevoorzitter Amandus Lundqvist van de TU Eindhoven heeft de kwestie in een vergadering van zijn universiteitsraad afgedaan als ‘wat rumoer op de lijn’, zoals het universiteitsblad Cursor meldt.

Het rumoer is aanleiding geweest voor spoedoverleg tussen de technische universiteiten. Dat vond vorige week geleden plaats, op neutraal terrein, in een hotel in Utrecht. Twee dagen later heeft het bestuur van de TU Eindhoven zijn excuses aan voor het te laat inlichten van de UT over de benoeming aangeboden. De wens van Kuipers om de besprekingen een mogelijke overstap vertrouwelijk te houden botste ‘met de onwenselijkheid dat een partnerinstelling voor een voldongen feit wordt gesteld’, aldus raadsvoorzitter Frits Lagendijk van de TU Eindhoven.

Dat universiteiten elkaar aftroeven komt meer voor, al is het ‘natuurlijk wel bijzonder dat er in één keer zoveel mensen met Kuipers meegaan’, stelt Gerard van der Steenhoven, decaan van de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Universiteit Twente. Hij herinnert in het blad UT Nieuws aan de overstap van Ad Lagendijk, negen jaar geleden, van Amsterdam naar Twente. Lagendijk vertrok destijds omdat de Amsterdamse instelling niet meer geld wilde vrijmaken voor zijn vakgroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden