Universiteit Delft en Microsoft bouwen eerste quantumcomputer

De Delftse expert in quantumcomputers professor Leo Kouwenhoven treedt in dienst van computerbedrijf Microsoft. Dat is maandag bekendgemaakt. Spinozaprijswinnaar en universiteitshoogleraar Kouwenhoven (1963) blijft zijn groep in Delft leiden, maar gaat er werken aan de opbouw van een nieuw Microsoft-quantumlab binnen de universiteit.

Leo Kouwenhoven tijdens de uitreiking van de Nationale Iconen in 2014. Beeld Jiri Buller / de Volkskrant

De aanstelling is onderdeel van een intensivering bij het Amerikaanse concern om te komen tot een werkende quantumcomputer. Zulke computers gebruiken de natuurlijke ongewisheid van de quantumwereld om veel meer berekeningen tegelijk te doen dan gewone computers.

Wereldwijd werken diverse partijen aan een dergelijke machine, die niet met enen en nullen rekent maar met zogeheten qubits, die een en nul tegelijk zijn. Daarmee kunnen vraagstukken worden doorgerekend die nu onmogelijk veel tijd en rekenkracht vergen, is de verwachting.

Kouwenhoven is een van de oprichters van het QuTech-laboratorium in Delft van de Universiteit Delft en TNO. Daar werken inmiddels meer dan honderd fysici en technici aan de bouwstenen voor quantumcomputers. Veel van het werk daar is nog fundamenteel van aard.

Microsoft neemt behalve Kouwenhoven onder anderen ook de Deense fysicus Charles Marcus in dienst. Kouwenhoven en Marcus werken al jaren aan zogeheten topologische quantumbits. Dat zijn computerbits die beter bestand zijn tegen verstoringen dan normale quantumbits.

Kouwenhoven realiseerde enkele jaren geleden als eerste een type supergeleidende nanodraadjes dat daarvoor geschikt zou kunnen zijn. Marcus werkt aan iets soortgelijks. Op een blog van Microsoft zegt Kouwenhoven de overstap ook zelf verrassend te vinden. 'Ik ben hier ooit als student aan gaan werken en toen hadden we echt geen idee dat het ooit ergens goed voor zou zijn.'

Goede impuls

De universiteit in Delft zegt verheugd te zijn met de komst van Microsoft. Zij heeft de voormalig directeur van chipmaker NXP benoemd tot een kwartiermaker om te komen tot een Delftse quantumcampus. Daar moeten wetenschap en bedrijven gemakkelijker samenwerken aan de bouw van een eerste quantumcomputer.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken zegt in een reactie dat de uitbreiding van het financiële partnerschap en de komst van een eigen lab van Microsoft naar Delft een goede impuls zal geven aan de verdere ontwikkeling van deze technologie van de toekomst. 'Het nieuwe lab is een verrijking voor de campus in Delft waar bedrijven, investeerders en onderzoekers samen werken aan innovatie.' Het ministerie benoemde het Delftse QuTech quantumlab in 2014 tot Nationaal Icoon, en nam fysici als Kouwenhoven sindsdien mee op handelsmissies wereldwijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.