NIEUWSco2-uitstoot

Uitstoot CO2 zal nooit meer zo hoog zijn als in 2019, dankzij corona

De uitstoot van broeikasgas komt door de uitbraak van covid-19 dit jaar 8 procent lager uit dan vorig jaar. Maar het blijft niet bij dit ene jaar: die plotselinge teruggang in uitstoot zal niet gecompenseerd worden door latere stijgingen. Het jaar 2019, zo schrijft onderzoeksbureau DNV GL, zal de boeken in gaan als het jaar met de hoogste uitstoot van CO2 ooit.

Gerard Reijn
Onderzoekers van DNV GL verwachten dat het energiegebruik na covid nooit meer hetzelfde zal zijn. Zo zullen mensen minder met de auto of trein reizen en vaker thuiswerken.  Beeld ANP
Onderzoekers van DNV GL verwachten dat het energiegebruik na covid nooit meer hetzelfde zal zijn. Zo zullen mensen minder met de auto of trein reizen en vaker thuiswerken.Beeld ANP

DNV GL (waarin jaren geleden het Nederlandse Kema opging) is een vooraanstaand Noors onderzoeksinstituut. Het publiceert elk jaar een rapport over de ontwikkeling van het energiegebruik in de wereld en van de uitstoot van broeikasgas.

Volgens de onderzoekers zal het energiegebruik na covid nooit meer hetzelfde zijn. De pandemie heeft veel gedragingen veranderd, en het effect daarvan is voor een deel blijvend. Zo verwachten zij dat pendelaars minder zullen pendelen en meer thuis zullen werken. Daardoor rijden ze minder auto (of trein), en dat scheelt al CO2. Maar omdat ze meer thuiswerken, is er ook minder behoefte aan kantoorgebouwen, en dus zullen er daarvan minder worden gebouwd. Als er minder gebouwd wordt, is er minder beton, staal en glas nodig, allemaal materialen die een enorme uitstoot van CO2 vergen. Ook de luchtvaart zal niet volledig herstellen. ‘Om die redenen’, zegt bestuursvoorzitter Remi Eriksen, ‘denken wij dat de vraag naar energie in elk jaar tot 2050 6 tot 8 procent lager zal liggen dan we vóór covid-19 verwachtten.’

De komende jaren zal de uitstoot wel weer licht stijgen, maar niet meer, nooit meer, het niveau van 2019 halen. Want inmiddels begint ook de ‘ontkoling’ van de energievoorziening vaart te maken. Kolen, olie en gas worden in de energievoorziening meer en meer vervangen door wind, biomassa en zon. Aardgas zal de grootste bron van energie worden. Bij gebruik daarvan komt ook CO2 vrij, zij het veel minder dan bij olie of kolen, maar dat zal steeds vaker worden afgevangen en ondergronds worden opgeslagen, als het goed is voor eeuwig.

De klap van covid-19 lijkt goed nieuws voor het klimaat, en Eriksen heeft enorme vorderingen te melden. Hij spreekt van ‘een enorme verschuiving in vraag en aanbod van energie, binnen één generatie’. ‘Midden deze eeuw zal nog maar de helft van de energie komen uit fossiele bronnen. In 2032 is de helft van de nieuwe auto’s die worden verkocht, elektrisch.’

Nu nog komt 80 procent van de energie uit fossiele brandstoffen als kolen, olie en gas. Binnen een generatie zal dat nog maar de helft zijn, terwijl de andere helft uit hernieuwbare bronnen komt. Er komt een gigantische elektrificatie aan. Het aandeel van elektriciteit in de energiemarkt zal verdubbelen.

Maar om de doelen van Parijs te halen is dat allemaal niet genoeg. ‘Daarvoor zou de mondiale uitstoot van broeikasgassen elk jaar moeten dalen in het tempo van dit jaar. Elk jaar tot 2050.’ De techniek daarvoor is er wel, maar niets wijst erop dat de wereld van plan is dat halsbrekende tempo waar te gaan maken.

Volgens Eriksens berekeningen zal de CO2-uitstoot in 2050 nog de helft zijn van nu. Een geweldige vermindering, ‘maar dat is wat we zouden moeten bereiken in 2030’. In dit tempo, rekent hij verder, hebben we over acht jaar zoveel CO2 uitgestoten dat de temperatuur in de wereld 1,5 graden zal stijgen. Volgens ‘Parijs’ zouden we vanaf dat moment nagenoeg niets meer moeten uitstoten. Hij verwacht dat er in 2100 zoveel CO2 in de lucht zit dat de temperatuur met 2,3 graden stijgt.

Nu nog geeft de wereld 3 procent van zijn geld uit aan energie; in 2050 zal dat 1,6 procent zijn. Dat komt vooral doordat hernieuwbare energie in het algemeen veel goedkoper is. Als we bereid zouden zijn in 2050 nog steeds 3 procent van ons geld aan energie te besteden, zouden de doelen van Parijs makkelijk te halen zijn, stelt DNV GL.

Lees ook

Biomassa is niet bestemd voor energieopwekking
De bloeiende toekomst van biobrandstoffen is alweer grotendeels voorbij. Woensdag brengt de Sociaal-Economische Raad een advies uit over het gebruik van ‘biomassa’, meteen maar omgedoopt tot ‘biogrondstoffen’. Kort samengevat: gebruik het niet voor energieopwekking, schaf de subsidie op biobrandstoffen af, maar compenseer wel de gedupeerde ondernemingen.

Slechte bodemkwaliteit in Nederland staat het halen van de klimaatdoelen in de weg
De Nederlandse bodem is er slecht aan toe. De helft van alle boerengrond is verdicht geraakt door de zware landbouwmachines die eroverheen rijden. Fout gebruik van de bodem en intensieve landbouw hebben bovendien een negatief effect op omliggende natuur- en bosgronden. En zo kunnen klimaatdoelen niet worden gehaald.

DNB en Planbureau: bloemen en bijen zijn miljarden waard
De teloorgang van de biodiversiteit kan banken, pensioenfondsen en verzekeraars miljarden kosten, blijkt uit unieke berekeningen van De Nederlandsche Bank en het Planbureau voor de Leefomgeving. In de coronacrisis vasthouden aan de oude, ‘bruine’ economie levert grote financiële risico’s op, waarschuwen directeuren Frank Elderson en Hans Mommaas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden