Uitblijven van rijkssubsidie frustreert aids-onderzoek

De financiering van het zogenoemde Amsterdamse cohort-onderzoek, de belangrijkste pijler van het aids-onderzoek in Nederland, dreigt tussen wal en schip te raken nu minister Borst van Volksgezondheid de subsidie aan het Aids-fonds geleidelijk wil beëindigen....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM/DEN HAAG

De bij het cohort-onderzoek betrokken instanties, het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, de Amsterdamse GG & GD en het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst (CLB) van het Nederlandse Rode Kruis hebben donderdag laten weten het 'uitgesloten te achten elders financiering voor dit basis-onderzoek te vinden'.

Woensdag werd bekend dat minister Borst de subsidie aan het Aids-fonds in 1998 wil terugbrengen van 3,2 miljoen gulden naar 1 miljoen gulden. In 1999 zal de subsidie geheel worden beëindigd.

Borst suggereerde dat de financiering van het cohort-onderzoek voortaan via de nieuwe organisatie Zorg Onderzoek Nederland (ZON) kunnen lopen. ZON volgt per 1 januari 1998 het Praeventiefonds op, dat tot dusver het leeuwendeel van het cohort-onderzoek betaalde.

Volgens prof. dr. R. Coutinho van de GG & GD kunnen de onderzoekers echter niet bij ZON terecht.

'ZON heeft in zijn onderzoekprogramma geen geld gereserveerd voor aids-onderzoek. Het argument was dat het ministerie van VWS dat al via een aparte geldstroom betaalde. Ook de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft om dezelfde reden geen geld opzij gezet voor aids-onderzoek. Wij dreigen nu dus het slachtoffer te worden van een cirkelredenering', aldus Coutinho donderdag.

In het Amsterdamse cohort-onderzoek wordt sinds 1984 een grote groep homoseksuele mannen en harddrugsverslaafden - de belangrijkste risicogroepen voor aids - van jaar op jaar gevolgd. Daardoor wordt een uniek en gedetailleerd beeld verkregen van het verloop van de aids-epidemie. Het onderzoek staat ook internationaal hoog aangeschreven.

Tot en met dit jaar betaalde het Praeventiefonds 3,9 miljoen gulden per jaar aan het cohort-onderzoek. Vorig jaar al waarschuwde het fonds dat 1997 het laatste jaar zou zijn dat subsidie wordt verleend en dat de onderzoekers naar andere financieringsbronnen moesten omzien.

De Programma coördinatie commissie Aids-onderzoek (PccAo), die het cohort-onderzoek dit jaar heeft beoordeeld, kwam tot de conclusie dat het onderzoek in afgeslankte vorm kan worden voortgezet voor een bedrag van 2 miljoen gulden jaarlijks.

Coutinho: 'Wij zijn het daar wel mee eens. En we vinden het ook wel terecht dat de financiering van het cohort-onderzoek via het stimuleringsprogramma van VWS maar tijdelijk was. Tot woensdag leefden we in de veronderstelling dat het, na de evaluatie door de PccAo, wel in orde zou komen met de voortgezette financiering. Maar nu blijkt dat die in het geheel niet verzekerd is. Als het onderzoek moet worden afgebroken, zal het later niet meer mogelijk zijn een nieuw cohort op te zetten.'

Op het ministerie van VWS valt te vernemen dat het kabinet nog een beslissing moet nemen over de toekomstige financiering van het Amsterdamse cohort-onderzoek. Zowel VWS zelf als het ministerie van OCW zouden in aanmerking kunnen komen als financier. Daarnaast is een apart fonds denkbaar. De 1 miljoen gulden die het Aids-fonds in 1998 nog van VWS krijgt, zou al bedoeld zijn om het cohort-onderzoek een 'zachte landing' te laten maken.

VWS wijst er verder op dat ook de Europese Unie geld voor aids-onderzoek beschikbaar heeft. Voor de periode 1996-1998 is bijna veertig miljoen gulden beschikbaar voor onderzoek naar aids en andere infectieziekten; de helft is bestemd voor aids. De EU kent daarnaast nog twee andere subsidieregelingen voor aids-onderzoek. Volgens Coutinho van de Amsterdamse GG & GD zijn de Europese subsidies echter niet bestemd voor structureel aids-onderzoek zoals het Amsterdamse cohort-onderzoek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden