Uit de slaapklamer klinkt ondefinieerbaar gezoem

Een ruime meerderheid van de Nederlanders (87 procent) denkt dat boeken altijd zullen blijven bestaan. Twee op de drie Nederlanders neemt minstens één keer per week een boek ter hand (69 procent), en vrijwel eenzelfde percentage (67 procent) leest vaak tijdens de vakantie....

Arjan Peters

Dit zijn enkele van de uitkomsten van het onderzoek dat bureauMotivaction International uitvoerde op verzoek van de Stichting CPNB. Destichting bestaat deze week 75 jaar en vierde dat afgelopen maandag tijdenseen vorstelijke lunch in hotel The Grand in Amsterdam.

Ter plekke betoogde zowel de Stichting Collectieve Propaganda van hetNederlandse Boek als boekhandelaar Maarten Asscher (van het hoofdstedelijkeAthenaeum) dat het traditionele geklaag over ontlezing maar eens afgelopenmoet zijn. Uit dit onderzoek, de resultaten van een vragenlijst die inoktober door 1131 consumenten is ingevuld, blijkt immers dat het boek inNederland 'zeker niet passé' is.

Is die conclusie juist?

Volgens Asscher is tot dusverre nooit gemeten of Nederlanders tijdenshun vakantie lezen. Daardoor kon het beeld van ontlezing gemakkelijkpostvatten - ten onrechte, nu is bewezen dat wij er jaarlijks vooraltijdens de weken van geoorloofde ledigheid een boek bij pakken.

'Het hangt er maar van af wat je meet', sprak Asscher maandag, eenrelativering die dinsdag ontbrak in de samenvatting van zijn rede op deForum-pagina van de Volkskrant. Zijn uitspraak was bedoeld om de vroegereonderzoeken (van Intomart) in een dubieus daglicht te stellen. Maar alszijn stelling waar is, geldt zij dan niet ook voor ditMotivaction-onderzoek?

Valt er op de uitkomsten van dat onderzoek niets af te dingen?Misschien toch wel. Want wat zegt het over 'het boek' en 'het lezen' dat69 procent verklaart wekelijks een boek in te kijken, als daar ookkookboeken (34 procent), woordenboeken (38 procent), atlassen (20 procent)en stripboeken (16 procent) onder vallen?

Hoe blij moeten we ermee zijn dat bijna de helft van de Nederlanders(47 procent) een boek op het nachtkastje vlijt, zolang dat boek daarslechts bij wijze van sfeerverhogend onderdeel van het meubilair ongelezenbij ligt?

Andere zorgwekkende symptomen: een meerderheid (56 procent) combineerthet lezen met 'andere bezigheden', zoals luisteren naar muziek entv-kijken. Bijna een op de drie Nederlanders (28 procent) leest het meestin bed, terwijl de helft dat nog maar netjes 'in een stoel/op de bank' inde huiskamer doet. 1 Procent leest op het toilet.

Buitenshuis lezen is er nauwelijks bij: maar liefst 94 procent doet hetthuis, 15 procent op het werk (onder het schaften waarschijnlijk, want wedoen er graag iets bij), 1 procent op een terras en eveneens 1 procent 'bijvrienden/familie'.

Hoe gaat dat laatste dan?

Op zondagmiddag wordt er gebeld. Daar is een goede vriend. Hij zegt: 'Ikdacht: ik kom eens langs, want jij hebt zo'n schitterende boekenkast. Magik even?'

Waarna de vriend met een stapeltje onder de arm richting slaapkamerverdwijnt. Dat stapeltje bestaat dan uit een roman, een kookboek, en eenwoordenboek.

Algauw komen er uit de slaapkamer ook andere geluiden dan die van hetomslaan der pagina's. Een ondefinieerbaar gezoem. Wat spookt de vriendallemaal uit?

Volgens Motivaction leest 69 procent ter ontspanning, en 24 procent omaan het eigen leven 'te ontsnappen'.

Al met al een hoogst verontrustend onderzoeksresultaat! Lezers zijn nietmeer de saaie boekenwurmen die je nooit hoort - anno 2005 zijn hetdruktemakers die er niet voor terugdeinzen bij een vriend thuis hetgekoesterde boek van diens nachtkastje te snaaien en onderwijl luidkeelszingend op zijn bed een heel nieuw leven te beginnen.

Arjan Peters

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden