Uber ontkomt niet aan massaal verzet Silicon Valley tegen 'moslimdecreet' Trump

In Silicon Valley struikelen bedrijven over elkaar heen om het 'moslimdecreet' en de vluchtelingenstop van president Donald Trump te veroordelen. De druk om zijn beleid te verwerpen is enorm: toen Uber niet meedeed aan een taxistaking was de hashtag #deleteuber een weekend lang trending. Zondagavond laat riep het bedrijf alsnog een fonds van 3 miljoen dollar in het leven, bedoeld voor chauffeurs die last hebben van het nieuwe beleid.

Een meisje op de schouders van haar vader bij een protest op het vliegveld van San Francisco.Beeld afp

Te midden van de chaos op vliegveld JFK, waar honderden passagiers werden vastgezet, duizenden Amerikanen protesteerden en lokale taxibedrijven uit solidariteit een staking afkondigden, was Ubers inbreng op zijn zachtst gezegd onhandig. 'Flexibele prijzen zijn uitgeschakeld op vliegveld #JFK', schreef het taxibedrijf in een zakelijke tweet. 'Dit kan voor langere wachttijden zorgen. Wees alstublieft geduldig.'

De woede die volgde had het taxibedrijf duidelijk niet verwacht. 'Gefeliciteerd Uber, met het breken van een staking, zodat jullie winst kunnen maken dankzij een besluit dat vluchtelingen tot de hel veroordeelt', aldus een veelgedeelde boze reactie. Screenshots van het moment waarop Ubers app van telefoons wordt gehaald ('Weet u zeker dat u Uber van uw telefoon wil verwijderen?') worden nog steeds gretig verspreid.

Vooral het contrast met Ubers grote rivaal Lyft, dat wél meedeed aan de staking en ook nog eens 1 miljoen dollar (935 duizend euro) aan burgerrechtenbeweging ACLU doneerde en dus alle lof kreeg, moet het taxibedrijf niet lekker hebben gezeten.

Met het geld dat Uber maandag alsnog heeft vrijgemaakt gaat het bedrijf chauffeurs die door het inreisverbod worden geraakt helpen door misgelopen inkomsten en juridische kosten te compenseren. Het is echter de vraag of de kous daarmee af is. 'Om jullie geloofwaardigheid terug te krijgen kan alleen een donatie aan ACLU jullie nog helpen', valt meermaals te lezen onder Ubers aankondiging van het fonds op Facebook.

Chaos op JFK.Beeld afp

Concrete acties

Google, Starbucks en Airbnb namen ook concrete acties om het inreisverbod en de vluchtelingenstop die Trump heeft afgekondigd te pareren. Van Airbnb mogen mensen die door het inreisverbod zijn gestrand gratis in Airbnbhuizen overnachten, Starbucks kondigde in een interne brief aan tienduizend vluchtelingen in dienst te nemen. Google riep een fonds van 2 miljoen dollar in het leven, dat ten goede moet komen aan organisaties die zich inzetten voor immigranten. Googlebaas Sundar Pichai, geboren in de toenmalige Sovjet-Unie, nam ook deel aan een demonstratie op het vliegveld van San Francisco.

Facebook, Apple, Twitter en Microsoft ondernemen vooralsnog niks concreets, maar spraken wel hun afschuw uit. 'Zonder immigratie zou Apple niet bestaan', schreef CEO Tim Cook, daarbij doelend op Applegoeroe Steve Jobs, zoon van een Syrische immigrant.

'No ban, no wall'. Protest tegen Trump op vliegveld JFKBeeld afp

'Oorverdovende stilte'

Door alle aandacht voor bedrijven en personen die het decreet van Trump afwijzen, zou je de partijen die zich helemaal niet over de kwestie uitlaten bijna vergeten, maar Amerikaanse media lijken daar inmiddels een oplossing voor te hebben gevonden. Zo publiceerde Vox een lijst van Republikeinse én Democratische congresleden die opvallend stil zijn over Trumps vluchtelingenstop en maakten verschillende sites een vergelijking tussen Silicon Valley en Wall Street.

Daaruit blijkt niet geheel onverwachts dat bedrijven op laatstgenoemde plek in vrijwel alle toonaarden zwijgen. Reuters spreekt van een 'oorverdovende stilte' bij zakenbanken als Goldman Sachs, Citigroup, Bank of America en Morgan Stanley, die niet op het nieuwe beleid willen reageren. De banken hopen waarschijnlijk een munt te slaan uit Trumps voornemens tot deregulering van de financiële sector. Als de president de financiële restricties die na de kredietcrisis zijn ingesteld weer opheft kunnen zij daar flink van profiteren.

Hoogleraar Economie Eric Gordon (Universiteit van Michigan) heeft nog een andere verklaring voor het uitblijven van publieke verontwaardiging op Wall Street. 'Bankiers hoeven helemaal hun grieven helemaal niet te openbaren', zegt Gordon tegen het persbureau. 'Met dit Witte Huis hebben zij simpelweg een direct lijntje.'

Lees ook

Hoe Trump ook redeneert, rationeel is het niet.

Door Trump moet hij kiezen: Nederland of de VS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden