Twijfels rond waarneming kwartet orka's

Vrijwilligers van stichting de Rugvin zeggen vier orka's in de Noordzee te hebben gezien. De dieren worden zelden in deze wateren gesignaleerd. Experts hebben hun twijfels en hard bewijs ontbreekt.

Orka's leven normaal in de Atlantische Oceaan. Dit is de orka Morgan, die in Harderwijk is opgevangen. (Foto ANP) Beeld anp

'Eerst denk je weer met een aantal bruinvissen te maken hebben, maar dan ga je goed kijken en blijkt het heel wat anders te zijn,' zegt Frank Zanderink, coördinator van de stichting Rugvin, die samen met een collega de orka's observeerde.

Vanaf de brug, 30 meter boven het water, konden ze de dieren zo'n zes minuten lang observeren van ongeveer 1500 meter afstand. Het lukte in die tijd niet om goede foto's te maken.

Vrijwilligers van stichting Rugvin reizen regelmatig met de pont naar Harwich om de aantallen bruinvissen en andere zeezoogdieren te tellen.

Het komt niet vaak voor dat orka's zo ver buiten hun leefgebied in de Atlantische Oceaan worden gesignaleerd. 'Dit is echt extreem zeldzaam,' zegt Erwin Kompanje, auteur van een studie over orkastrandingen over de afgelopen drie eeuwen. 'Sinds het midden van de zeventiende eeuw zijn er maar 29 orka's aangespoeld op de Nederlandse kusten.'

Meestal gaat het om verdwaalde exemplaren. In de Noordzee hebben de dieren weinig te zoeken, aangezien er te weinig voedsel voor ze is.

De afgelopen dagen werden er meer observaties gedaan van orka's. Vrijdag werd er bij de Sea Watch Foundation melding gedaan van vier orka's voor de Engelse kust bij Dungeness. Er zijn geen foto's van. Een dag eerder doken er orka's op voor de Franse kust bij Calais waarbij wel een aantal foto's is gemaakt.

Witsnuitdolfijnen
Maar ook deze beelden worden met scepsis bekeken door experts. 'Ik kan het niet met honderd procent zekerheid tegenspreken, maar ik denk dat het witsnuitdolfijnen zijn,' zegt Kees Camphuysen, marien ornitholoog bij het NIOZ op Texel.

'Er is slechts één foto, één vreemd beeld waar ik over twijfel.' Orka's en witsnuitdolfijnen worden vaker door elkaar gehaald, omdat ze dezelfde zwarte rugvin en strepenpatroon hebben.

Zanderink gelooft niet dat hij deze vergissing heeft gemaakt. 'Ik heb in zeven jaar tientallen, tot honderd witsnuitdolfijnen gezien en ik had ze een ruime tijd en goed in beeld.' De grootte van de dieren en de trage manier van bewegen, waren voor Zanderink het doorslaggevende bewijs dat het orka's betrof.

'Ik ben 99, 9 procent, eigenlijk honderd procent zeker. Zulke grote witsnuitdolfijnen bestaan niet.'

Camphuysen heeft weinig fiducie in de waarneming van de Nederlandse stichting aangezien er geen foto's zijn en het geen professionele waarneming betreft. Geprikkeld door de berichten uit Engeland en Frankrijk hebben de tellers van Rugvin misschien onbewust met een ander blik gekeken.

Camphuysen: 'Het is een soort van wensdenken die meer gebeurt bij zeldzame observaties. Toen laatst een zeldzame vogel was waargenomen op Vlieland werd hij zelfs nog gezien toen hij al opgezet in een lade lag.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.