Twijfel aan 'nieuwe' Pollocks

Zes schilderijen van Jackson Pollock die in 2003 werden gevonden, blijken bij nadere bestudering waarschijnlijk niet origineel te zijn. Dat beweert de Amerikaanse natuurkundige Richard P....

Van onze verslaggever Rutger Pontzen

Taylor vergeleek de verfpatronen in het werk dat tot het officiëleoeuvre van de Amerikaanse schilder behoort, met de 32 schilderijen entekeningen die drie jaar geleden werden ontdekt door Alex Matter. Taylorziet 'beduidende verschillen' tussen Pollocks authentieke schilderijen enzes uit de groep die Matter had gevonden.

Taylor, hoogleraar aan de Universiteit van Oregon, gebruikte een in dekunsttheorie onconventionele methode, die bekendstaat als de fractalewiskunde. Daarmee toonde hij aan dat de karakteristieke lengteverhoudingenin Pollocks normale verfpartonen niet overeenkwamen met die in de nieuweschilderijen.

Alex Matter vond de schilderijen toen hij na de dood van zijn moeder deopslagplaats opruimde van zijn ouders Herbert (fotograaf en filmer) enMercedes (schilder), die met Pollock bevriend waren. Herbert zou zijnappartement in New York aan Pollock hebben uitgeleend, waarin rond 1948 dewerken zijn ontstaan. De gevonden schilderijen zouden dit jaar wordengeëxposeerd op de jubileumtentoonstelling Pollock Matters, vijftig jaarna Pollocks dood.

Jackson Pollock stierf in 1956 op 44-jarige leeftijd ten gevolge van eenauto-ongeluk. Hij maakte furore met zijn drippings, schilderijen die hijtussen 1940 en 1956 maakte door industriële verf te gieten en te druppelenof op het canvas te slingeren; zonder gebruik van kwasten of paletmes, maarmet stokken of een gaatje onder in het verfblik. Als de 'Raging Bull vande 20ste-eeuwse Amerikaanse kunst' was hij tevens de eerste moderne,abstracte kunstenaar uit de VS die succes had in de gehele westersekunstwereld.

De serie van 32 werken heeft de controverse over het officiële oeuvrevan Pollock nieuw leven ingeblazen. Aanvankelijk werden de schilderijendoor kunsthistorica en Pollock-kenner Ellen G. Landau, die door Matter wasbenaderd, als authentiek bestempeld.

Totdat de Pollock-Krasner Foundation lucht kreeg van de nieuweschilderijen. De stichting, die de artistieke erfenis beheert van Pollocken zijn vrouw, schilder Lee Krasner, nam Taylor in de arm om middelswetenschappelijk fractaal-onderzoek de herkomst van de nieuwe doeken vastte stellen. Kunsthandelaar Eugene Thaw, ook door de stichting bij hetdilemma betrokken, meent zelfs dat de schilderijen door de moeder vanMatter en haar studenten zijn vervaardigd, 'in een poging Pollocks techniekte imiteren'.

De belangen van de stichting zijn groot. Een vergelijkbare, kleinedripping op papier van Pollock, afkomstig van het Museum of Modern Art inNew York, bracht vorig jaar bijna 12 miljoen dollar op tijdens een veilingbij Christie's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden