Tweeling kan volgens onderzoek het best geboren worden in 37ste week

Tweelingen kunnen het beste geboren worden in de 37ste week van de zwangerschap. Dat is vroeg genoeg om het risico op doodgeboorte te verkleinen, maar niet zo vroeg dat de kans op allerlei andere complicaties te groot wordt.

Beeld thinkstock

Dat stellen internationale onderzoekers na een uitgebreide analyse van 32 studies die in de afgelopen tien jaar zijn uitgevoerd en waarbij ruim 35 duizend tweelinggeboorten zijn bestudeerd.

Van deze zwangerschappen waren er bijna 30 duizend dichoriaal, wat betekent dat elke baby een eigen placenta heeft. De overige vijfduizend tweelingen waren monochoriaal: ze delen samen één placenta. Dit laatste komt bij 70 procent van de eeneiige tweelingen voor.

Wetenschappers hadden eerder geconstateerd dat het aantal doodgeboorten was verdrievoudigd bij monochoriale tweelingen, in vergelijking met 'normale' zwangerschappen waarbij een enkel kind wordt geboren. Bij dichoriale tweelingzwangerschappen was zelfs sprake van een vervijfvoudiging. Het internationale onderzoeksteam constateert uit de eerdere studies dat het risico op doodgeboorte of sterfte kort na de bevalling niet verandert tot 37 weken na de bevruchting.

Maar een week langer wachten, tot 38 weken dus, leidt wel tot een licht verhoogd risico op doodgeboorte. Bij de groep monochoriale tweelingen is dat verband minder duidelijk aantoonbaar, maar volgens de onderzoekers wijst niets erop dat het gunstig is om al vóór de 36ste week van de zwangerschap de bevalling in gang te zetten.

Verschillen

Hoogleraar verloskunde Joris van der Post van het AMC in Amsterdam noemt het een plausibel onderzoek. 'Maar het is moeilijk te zeggen in hoeverre dit in de praktijk is toe te passen. De onderzoekers hebben bijvoorbeeld niet kunnen kijken naar de verschillen in groei. Als je alleen het kind met afwijkende groei inleidt, heb je dan het probleem opgelost? Dat zijn belangrijke vragen die hier niet beantwoord worden.'

In Nederland geldt momenteel de landelijke richtlijn dat tweelingen voor de veertig weken moeten worden ingeleid. Als je kunt aantonen dat er problemen zijn met de groei, dan is dat voor 38 weken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden