Tweehonderd 0 fout bij voorronde Dictee

Drieduizend lezers van de Volkskrant hebben zich niet laten afschrikken door het vooruitzicht bij Het Groot Dictee der Nederlandse Taal te moeten geloven aan de nieuwe spelling....

Van onze verslaggever

Han van Gessel

AMSTERDAM

Zowel jongeren als ouderen deden volop aan de voorronde mee. De oudste inzender bleek 86 jaar te zijn, de jongste 9. Hele schoolklassen stuurden gezamenlijk de ingevulde opgaven in. Ook uit het buitenland kwamen inzendingen, zoals uit Duitsland en Oostenrijk.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt dit jaar voor de zevende achtereenvolgende keer georganiseerd door de NPS, in samenwerking met de Volkskrant en - in Vlaanderen - De Standaard. De uitzending is op dinsdagavond 17 december, 20.20-21.54 uur, op Nederland 3. De presentatie is in handen van Philip Freriks. De jury staat onder leiding van Hella Haasse. Plaats van handeling is de vergaderzaal van de Eerste Kamer aan het Binnenhof in Den Haag.

Als norm voor het dictee gelden voor het eerst de regels van de nieuwe spelling, zoals die zijn vastgelegd in de nieuwe Woordenlijst Nederlandse taal (het 'Groene Boekje'). De organisatoren hebben aangekondigd deze eerste keer spaarzaam gebruik te maken van de valkuilen in het nieuwe Groene Boekje. Ook in de opgaven van de voorronde kwam de nieuwe spelling weinig voor.

Aan het dictee in Den Haag doen zestig deelnemers mee: veertig Nederlanders en twintig Vlamingen. Twintig Nederlanders en tien Vlamingen behoren tot de categorie 'prominenten'. De overige dertig deelnemersplaatsen (twintig aan Nederlandse kant, tien aan Vlaamse) zijn toegewezen aan de winnaars van de voorronde, die op 23 november gelijktijdig in de Volkskrant en De Standaard werd gehouden.

De Nederlandse geselecteerden zijn: de heer H. Boogert, Goes; mevrouw C. Brouwer, Utrecht; de heer J. Rijsemus, Utrecht; mevrouw M. Haverhals, Hoorn; de heer S. Jongerius, Amsterdam; mevrouw I. Mooiweer, Spijkenisse; de heer H. Zoomermeijer, Hellevoetsluis; mevrouw L. Golüke, Beek; de heer H. Nefkens, Weert; mevrouw E. Poppe-Stolk, Tilburg; mevrouw P. de Waard, Almere; mevrouw L. Pans, Groningen; de heer F. Douma, Harkstede; de heer

E. Klein Meuleman, Zwolle; mevrouw G. Offerein, Meppel; de heer R. van Dijk, Leeuwarden; de heer A. Willemen, Breda; mevrouw M. van de Pol-Olsthoorn, Druten; de heer J. van Eupen, Nijmegen; mevr. A. Loonen, Amsterdam.

De Vlaamse geselecteerden zijn: mevrouw C. Romswinkel, Wolvertem; mevrouw K. Verstraete, Ieper; mevrouw E. Vonck, Haaltert; de heer J. De Smet, Schellebelle; de heer M. de Smit, Gent; de heer

J.-M. Derdeyn, Stene-Oostende; de heer C. Despriet, Kortrijk; de heer P. Jonnet, Schilde; de heer L. Meskens, Affligem; de heer W. Michiel, Ieper.

Over de uitslag van de voorronde kan niet worden gecorrespondeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden