Twaalf stapels boeken tot de zon

De wereld verstouwde vorig jaar een duizelingwekkende hoeveelheid digitale informatie. Over drie jaar is er meer digitale informatie dan opslag....

Tekst Peter van Ammelrooy

De mensheid heeft het afgelopen jaar bijna meer digitale informatie geproduceerd dan er opslag voor was. Als alle e-mail, webpagina’s, blogs, digitale foto’s, mobiele belletjes, muziek en films op standaardpc’s zouden zijn bewaard met elk een harde schijf van 40 gigabyte, zouden er iets meer dan 4 miljard pc’s nodig zijn geweest, heeft het Amerikaanse onderzoeksbureau IDC becijferd.

Het digitale universum besloeg vorig jaar 161 miljard gigabyte, ofwel 161 exabyte. Het is een hoeveelheid informatie die gelijk staat aan twaalf stapels met boeken die van hier tot aan de zon reiken, oftewel 37 duizend keer alle informatie die wordt bewaard door het Amerikaanse Library of Congress.

Aan opslagruimte was 185 exabyte beschikbaar – dus net toereikend. Dat zal over drie jaar anders zijn, waarschuwt IDC. De totale opslagcapaciteit is in 2010 uitgedijd tot 606 exabyte, terwijl de hoeveelheid digitale informatie dan is geëxplodeerd tot 988 exabyte (ofwel bijna 1 zettabyte). Het is goed dat we veel weggooien, zegt analist John Gantz van IDC. ‘Als iedereen elke bit zou bewaren, was er niet genoeg opslagruimte.’

Volgens IDC wordt elk digitaal bestand gemiddeld drie keer gekopieerd. Maar dat is niet de enige reden waarom het digitale universum uit zijn voegen barst. Via YouTube, waarvan een jaar geleden nog niemand had gehoord, worden elke dag 100 miljoen videofilmpjes bekeken. Internetters ruilen elke dag een miljard digitale liedjes. Alleen al de camera’s die het wegverkeer in Londen filmen, produceren 64 biljoen bits per dag. Alleen al het olieconcern Chevron produceert elke dag 2 terabyte aan informatie (50 pc’s met een harddisk van elk 40 gigabyte).

Veel van die informatie wordt rondgepompt over internet. Het consultancybureau Deloitte kwam in januari tot de slotsom dat dát dataverkeer ook explosief groeit en dat dit jaar opstoppingen dreigen op de elektronische snelweg. Treedt ergens dit jaar een forse piek op, dan kan dat wel eens leiden tot klagende consumenten.

Volgens Berend Jan van Maanen van breedbandaanbieder Interoute loopt het zo’n vaart niet. ‘De bedrijven die na het knappen van de internetzeepbel overeind zijn gebleven, hebben fors geïnvesteerd in glasvezelkabel.’ Dat ‘glas’ vormt de ruggengraat van internet.

Interoute steekt de komende tijd 22 miljoen euro in uitbreiding van zijn netwerk om de honger naar videobeelden te kunnen stillen. Ook telefoneren via internet vergt steeds meer capaciteit.

Nederland herbergt het drukste knooppunt in het wereldwijde computernetwerk. De Amsterdam Internet Exchange, die het verkeer van bijna 250 providers verwerkt, verstouwde in januari 233 gigabits per seconde aan informatie. Geen enkele ‘verkeersagent’ ter wereld kan aan die stroom data tippen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden