Trimbosinstituut vindt drankgebruik minderjarige studenten zorgelijk

Het drankgebruik van minderjarige studenten is nog steeds zorgelijk. Onder de drinkende minderjarige student consumeert 14 procent meer dan twintig glazen alcohol in het weekend. Onder ouders groeit het draagvlak voor strengere alcoholwetgeving voor de jeugd.

Foto anp

Dit blijkt uit onderzoek van het Trimbosinstituut naar drankgebruik van mbo- en hbo-studenten van 16 tot en met 18 jaar. Het is het eerste onderzoek waarin het instituut deze specifieke doelgroep op alcohol en verdovende middelen test. Dit gebeurde in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport. Het ministerie wil weten wat de gevolgen zijn van de verscherping van de alcoholwet. In 2014 werd de minimumleeftijd voor het drinken van alcohol verhoogd zestien jaar naar achttien. Vandaar het onderzoek.

Van de studenten onder de 18 ruim koopt 40 procent nog weleens zelf drank. Met name in horecagelegenheden wordt het verbod niet altijd strikt gehandhaafd. Ook komt het voor dat minderjarigen hun alcoholische consumpties thuis laten bezorgen.

'Niks onder de 18'

'De overheidscampagne 'Niks onder de achttien' heeft in ieder geval gezorgd voor een duidelijk signaal,' zegt Saskia van Dorsselaer, wetenschappelijk medewerker van het Trimbosinstituut die meeschreef aan het onderzoek.

'We merken dat het alcoholgebruik onder jongeren afneemt. We zitten nu in een overgangsfase. Wat echter wel zorgelijk is, is de tendens om in het weekend heel veel te drinken. 14 procent van de drinkende jongeren, drinkt twintig alcoholeenheden per weekend. Dat is zeer ongezond.'

Van de 17-jarigen die op het hbo zitten, dronk 80 procent van de respondenten afgelopen maand alcohol. Op het mbo en het voortgezet onderwijs was dit 65 procent. Van Dorsselaer benadrukt nog dat alcoholmisbruik nog teveel gerelativeerd wordt in de samenleving. 'Het Trimbosinstituut heeft ook onderzoek gedaan naar het draagvlak van ouders voor het alcoholverbod. Dat is de afgelopen jaren, mede door berichten over alcoholmisbruik en comazuipen toegenomen.'

De vraag of er nu relatief meer harddrugs wordt gebruikt door het alcoholverbod een aanzuigende werking heeft op het gebruik van xtc-pillen, wordt nog door het Trimbosinstituut onderzocht.