Treitervlogger Woord van het Jaar

Het Van Dale Woord van het Jaar 2016 is treitervlogger. Het woord blijft met ruim eenderde van de honderdduizend stemmen pokémonterreur en trumpisme net voor. Het publiek kon stemmen op tien woorden die Van Dale eind november nomineerde voor de verkiezing.

Famke van Montfoort
Beruchte treitervlogger Ismail Ilgun (19) in Zaandam. Door zijn vlogs in de Zaandamse wijk Poelenburg werd hij opgepakt voor opruiing. Beeld FTP/Ivo van der Bent
Beruchte treitervlogger Ismail Ilgun (19) in Zaandam. Door zijn vlogs in de Zaandamse wijk Poelenburg werd hij opgepakt voor opruiing.Beeld FTP/Ivo van der Bent

De definitie van treitervlogger luidt 'iemand die videoblogs maakt van het treitergedrag van zijn vrienden en die zelf, door dit gedrag te filmen en de film te publiceren, ook overlast veroorzaakt', aldus Van Dale.

In september dit jaar raakte het woord in trek. Het kwam veelvuldig in het nieuws door een beruchte treitervlogger uit Zaandam, die overigens opgepakt werd voor opruiing op basis van zijn treitervlogs.

Er kon in vijf categorieën worden gestemd. Bij jongerentaal won duimpje (uiting van waardering, bravo), bij lifestyle was het samsonseks (seks terwijl de kinderen voor de televisie zijn gezet, om bijvoorbeeld naar het kinderprogramma Samson en Gert te kijken). In sport/amusement won hoodvlog (videoblog die een vlogger maakt over zijn eigen buurt, vaak een kansarme omgeving, en de mensen die daar wonen). Bij economie won kwakkelbank (bank die door opeenvolgende liquiditeits- of solvabiliteitsproblemen telkens weer het risico loopt failliet te gaan). In de categorie politiek was het pietenpact (afspraak tussen overheden, maatschappelijke organisaties en de media om het verschijnsel Zwarte Piet te ontdoen van (vermeende) raciale stereotyperingen).

Woordvanhetjaarmoeheid

Het Engelstalige Woord van het Jaar 2016 werd volgens de Oxford Dictionaries 'post-truth'. Vrij vertaald als de-waarheid-voorbij betekent dit: 'wanneer objectieve feiten minder invloed hebben op de vorming van de publieke opinie dan emotie en persoonlijke overtuiging'. Het Kinderwoord van het Jaar 2016 is dab: een 'dansmove waarbij je je neus naar de binnenkant van je gebogen arm brengt terwijl je je andere arm zijdelings omhoogsteekt'. Genootschap Onze Taal maakt op de laatste dag van het jaar hun woord van het jaar bekend. Ook daar hoort treitervlogger bij de genomineerden. In België is samsonseks Woord van het Jaar 2016 geworden, met 43 procent van de stemmen.

Woorden van het Jaar zijn vaak tijdgebonden en overleven zelden het jaar. Sommige woorden van vorige jaren zijn blijven hangen, bijvoorbeeld selfie (2013) en ontvrienden (2009). Anderen, zoals project X-feest (2012) en bokitoproof (2007), hebben het niet overleefd.

Overigens heeft de satirische nieuwssite De Speld deze week ook haar woord van de jaar bekendgemaakt: 'woordvanhetjaarmoeheid'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden