Traumameeuw rust nu bij dominomus en McFlurry-egel

Weer is het Natuurhistorisch Museum Rotterdam een opmerkelijk dood dier rijker. De meeuw die vorige week bij Hilversum een gat sloeg in de cockpit van een traumahelikopter en de piloot tot een noodlanding dwong, ligt er sinds gisteren geprepareerd in de vitrine.

Archieffoto van een meeuw. Voor de foto van de 'traumameeuw' kijkt u vandaag in de Volkskrant.

Het geknakte dier ligt daar onder meer bij de 'dominomus' die werd doodgeschoten nadat hij in 2005 de steentjes van Domino Day omgooide en de 'kanarie van Kollumerzwaag' die in 2009 opschudding veroorzaakte in Friesland nadat de vogel onthoofd in zijn kooitje werd gevonden (de moord is nooit opgehelderd).

McFlurry-egel
Andere pronkstukken zijn de 'McFlurry-egel', die omkwam nadat hij zijn kop niet meer uit een ijsbekertje had gekregen, en de 'necro-eend' waarmee curator Kees Moeliker in 2005 in de VS een IgNobelprijs won voor lachwekkend onderzoek. De eend vloog te pletter tegen Moelikers raam en werd verkracht door een andere mannetjeseend. Waarna Moeliker in een serieus biologisch vakblad gewag maakte van ''s werelds eerste geval van homoseksuele necrofilie bij de wilde eend'.

En nu dus de 'traumameeuw van Hilversum'. De kokmeeuw werd na de botsing door twee buurtbewoners opgezocht en 'veiliggesteld, zoals wij dat noemen', zegt Moeliker. 'Daarna werd ik getwitterd: dit is iets voor jullie, toch?' Nader onderzoek wees uit dat de meeuw op slag dood was. Moeliker: 'De buitenkant was nog redelijk intact, maar het binnenwerk was een drama. Goulash gewoon.'

Behalve dat het leuke publiciteit is, heeft de verzameling ook een boodschap. Moeliker. 'We willen laten zien op welke akelige manieren dieren door toedoen van de mens om het leven komen.'
Het museum verwacht dat de verzameling nog zal groeien. 'Ik ben altijd nog op zoek naar een slachtoffer van een sportwedstrijd', zegt Moeliker. 's Lands beroemdste dierlijke sportdode, de meeuw die Feyenoord-doelman Eddy Treijtel in 1970 uit de lucht schoot, bevindt zich in het Feyenoord-museum in de Kuip.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden