Transportverbod treft ook deel Gelderland Varkenspest blijft zich uitbreiden

De varkenspest in Nederland blijft zich uitbreiden. Het ministerie van Landbouw heeft donderdagavond het gebied vergroot waarvoor een vervoersverbod voor vee en mest geldt....

Van onze verslaggever

EINDHOVEN

Meer dan 14500 varkens van de twee bedrijven worden afgemaakt. Er zijn nu 28 bedrijven besmet verklaard. Duizenden varkenshouders hebben te maken met een absoluut vervoersverbod en behalve uit twee plaatsen in Noord-Nederland mogen geen Nederlandse varkens meer worden geëxporteerd.

Minister Van Aartsen van Landbouw gaf gisteren aan dat de ontdekking van de nieuwe gevallen de kans verkleint dat de Europese Commissie het exportverbod volgende week opheft. Volgens Van Aartsen is het onmogelijk te stellen dat Nederland de ziekte onder controle heeft. Hij acht de ontdekking van nieuwe ziektegevallen waarschijnlijk.

Het Europees vertrouwen in de Nederlandse maatregelen om de ziekte in te dammen, lijkt te slinken. De Nederlandse vertegenwoordiger in het Permanent Veterinair Comité houdt al rekening met een verlenging van het exportverbod met drie weken. Een inspectieteam van de Europese Commissie onderzocht gisteren in Nederland hoe het mogelijk is dat besmette varkens in Italië zijn terechtgekomen. De Italianen willen een exportverbod op al het Nederlandse varkensvlees, maar hebben daar niet genoeg steun bij andere EU-landen voor gevonden. Spanje heeft een invoerverbod van Nederlandse varkens afgekondigd. Het is daartoe niet gerechtigd, zo liet Van Aartsen nog eens nadrukkelijk weten. Alleen de Europese Unie kan zulke verboden afkondigen.

Varkensboeren, gisteravond bijeen in Arnhem voor een vergadering van het Nederlands Verbond van Varkenshouders, reageerden zeer bezorgd op de uitbreiding van het vervoersverbod. 'Dit zijn geen goede tekens.' Zij verwachten een nieuwe golf van ziekte-uitbraken buiten Brabant. Ook Europese veterinaire experts hebben deze week al aangegeven daar rekening mee te houden. De ervaring bij vorige uitbraken van varkenspest heeft geleerd dat een week of drie na een eerste uitbraak een tweede golf van ziektegevallen mogelijk is.

In het in varkenspest gespecialiseerde laboratorium van de Universiteit voor diergeneeskunde van Hannover is gisteren vastgesteld dat de pestvariant in Nederland identiek is aan die in het Duitse Paderborn. Een boer in die plaats was oorzaak van het uitbreken van de ziekte in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Volgens onderzoekers in Nederland is het virus uit Paderborn naar Nederland gebracht door een niet goed gereinigde veewagen.

Duitse autoriteiten ontkenden vorige week stellig dat zoiets mogelijk was. Het Duitse onderzoek bevestigt echter de veronderstelling van de Nederlandse onderzoekers. Die hebben ook al de vrachtwagen getraceerd die het virus waarschijnlijk heeft overgebracht en in Brabant verder verspreid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden