Transgenders durven niet uit de kast te komen

Een groot deel van de Nederlandse transgenders leeft in de kast. Ze hebben meer dan gemiddeld psychische problemen, zijn ongelukkig en leven relatief vaak onder de armoedegrens. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar het leven van transgenders.

Parade voor de rechten van transseksuelen in Parijs in oktober. Beeld AFP
Parade voor de rechten van transseksuelen in Parijs in oktober.Beeld AFP

Een transgender is geboren als man of vrouw maar voelt zich volledig of deels iemand van het andere geslacht. Naar schatting telt Nederland ruim 48.000 transgenders tussen de 15 en 70 jaar. Hoeveel mensen een geslachtsveranderende operatie hebben ondergaan, is niet bekend. Volgens SCP-onderzoekster Saskia Keuzenkamp zijn momenteel 300 volwassenen en 120 kinderen aangemeld bij het Kennis- en Zorgcentrum voor Genderdysforie van het VUmc in Amsterdam.

Ruim 450 transgenders werkten mee aan het onderzoek, twee derde van hen is als man geboren, een derde als vrouw. 'Het is een redelijk onzichtbare groep. Onder transgenders heerst veel schaamte. Mensen zijn bang voor de consequenties als ze uit de kast komen'', aldus Keuzenkamp. Bijna de helft van de respondenten is niet open over hun transgender-zijn. Vergeleken met de rest van de bevolking, zijn transgenders twee keer zo vaak eenzaam en hebben tien keer zo vaak een zelfmoordpoging gedaan.

'Het is een traumatische ervaring als je merkt dat je in het verkeerde lichaam geboren bent.'' De enorm lange wachttijd voordat een genderoperatie kan plaatsvinden is veel transgenders een doorn in het oog, net als de relatief beperkte psychische zorg, zo blijkt uit het onderzoek. 'Datzelfde geldt voor de beperkte vergoeding van de verzekering bij deze ingrepen.''

Na de vrouwen- en daarna homo-emancipatie, moet nu de transgenderemancipatie volgen. Inmiddels ligt er een wetsvoorstel om het eenvoudiger te maken het geslacht op de geboorteakte aan te passen, ook zonder dat iemand een geslachtsoperatie heeft ondergaan. 'Een stap in de goede richting', zegt Keuzenkamp. 'Maar transgenders hebben nog altijd te maken met veel onbegrip. Andere mensen snappen het niet en dat kan vervelende reacties veroorzaken'', zegt Keuzenkamp. In het onderzoek wordt gepleit voor meer voorlichting, om op die manier de acceptatie van en kennis over transgenders te vergroten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden